Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Turerna i Sverigedemokraternas Norrköpingsavdelning har den senaste tiden varit många och turbulenta. Den 29 september avslöjade Expressen att SD:s oppositionsråd, Darko Mamkovic, fångats på film när han sniffar vad flera källor uppger till tidningen vara kokain.

”Det var ett engångs misstag när jag var onykter på en privat fest, där det visat sig att personen som gav mig substans var ute efter att skaffa sig komprometterande material mot mig i utpressningssyfte” försvarade sig Darko Mamkovic till Expressen. Han försvarades också av sin lokala partikollega Issa Issa, som dock hade en annan förklaring. Han hävdade att den misstänkta kokainfesten bara var ett skämt.

Efter händelsen inledde partiets medlemsutskott en utredning mot Darko Mamkovic. Även partikamraten Issa Issa, som sitter som ersättare i fullmäktige och som nämndeman i Norrköpings tingsrätt, har stängts av av partiet och är under utredning. Norrköpings Tidningar kunde också berätta att två andra SD-politiker i Norrköping var under utredning. Det handlar om kommunfullmäktigeledamoten Matthias Olofsson och Nina Olofsson, tidigare Nina Drakfors som bland annat drivit Granskning Sverige men som nu sitter som ledamot i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden samt som nämndeman i Norrköpings tingsrätt. Vad ärendena handlar om är i nuläget oklart.

När Norrköpings Tidningar fortsätter att gräva i turerna och de interna striderna uppstår nya märkligheter. En reporter på tidningen får i uppdrag att ringa Matthias Olofsson. Personen i andra ändan av linjen bekräftar, felaktigt ska det senare visa sig, att han är Olofsson och säger samtidigt att det är han och hans fru Nina Olofsson som spelade in den omtalade kokain-filmen.

Efter samtalet upptäcker reportern sitt misstag. Hon har ringt till Issa Issas nummer. När tidningen igen ringer numret så upprepar personen som svarar att han är Matthias Olofsson. Men när han konfronteras med en direkt fråga om han är Issa Issa så avslutas samtalet.

Norrköpings Tidningar försöker sedan via olika kanaler nå Issa Issa för en förklaring. När de till slut når honom via ett annat telefonnummer vill han inte kännas vid att han utgett sig för att vara någon annan. Han hävdar istället att det första numret inte tillhör honom utan går till en restaurang i Göteborg. Norrköpings Tidningars granskning visar dock att telefonnumret finns registrerat på Issa Issa hos Norrköpings kommun. Det är också det numret tidningen fått av Jan Svensson, SD:s distriktsordförande, när de genom honom sökt kontakt med Issa Issa.

Matthias Olofsson skriver i ett svar till tidningen om tilltaget:

”Att någon ljugit och utgett sig för att vara mig tycker jag talar sitt tydliga språk och det finns därför ingen anledning att kommentera vad en lögnare påstår. Jag följer partiets kommunikationsplan och det betyder att jag inte har, eller kommer att, kan eller vill kommentera interna angelägenheter i media, oavsett om er information kommer från en uppenbar lögnare vars syfte troligtvis är att skada mig eller partiet”.

Ämnen i artikeln