Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nynäshamns kommun har kommit överens med den tidigare SD-politikern om att hon ska lämna sin anställning. Expressen har tagit del av överenskommelsen där det framgår att Rebecca Ädel får ett avgångsvederlag på 20 månadslöner, vilket blir 803 400 kronor som ska betalas ut som ett engångsbelopp.

Det var i slutet av oktober som Expo och Expressen avslöjade att SD-politikern och högstadieläraren Rebecca Ädel haft mångåriga kopplingar till nazism.

Granskningen visade att Ädel under flera år hjälpt till att sprida nazistisk propaganda, bland annat genom att hon under 2011 och 2012 skrev och korrekturläste texter för en sajt kopplad till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. I interna meddelanden välkomnade hon en ny Hitler, talade nedsättande om svarta och sa sig vilja ”skjuta skallen av” en känd kvinnlig författare.

Lyssna på Studio Expo om turerna kring Rebecca Ädel.

Vid tidpunkten för avslöjandet var Rebecca Ädel nyinvald kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna. Hon lämnade efter uppmärksamheten sina uppdrag för partiet, men sitter kvar som ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Nynäshamn.

Efter avslöjandet meddelade även Nynäshamns kommun att den skulle utreda hennes roll som lärare på en högstadieskola i kommunen. Hon stängdes under utredningen av från sin tjänst.

Nu avslutar kommunen utredningen. Detta efter att en överenskommelse slöts i fredags, där kommunen kommit överens med Ädel om att hon ska sluta sin tjänst som högstadielärare.

– Vi har valt att inte slutföra utredningen och det är eftersom det slutits en överenskommelse med arbetstagaren kring tjänstens upphörande, säger Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamns kommun, till Expressen.