SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad
De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.
Uppdaterad: 2018-02-20, 07:32
Publicerad: 2017-11-02, 13:23
Lästid: 6 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Fakta: Syrien
- Bashar al-Assad kom till makten i Syrien 2000 när hans far Hafez al-Assad avled. Fadern hade då styrt landet i 30 år efter en kupp 1970.
- Med undantag för en kort period alldeles i början av Bashar al-Assads regeringstid har regimen varit mycket hård under både far och son, med stenhård censur, tortyr och fängslande av regimkritiker.
- Efter protesterna i Egypten vintern 2011 som tvingade bort president Mubarak spred sig den så kallade arabiska våren även till Syrien. Assad slog ned protesterna brutalt, och sedan dess är regimen inbegripen i ett inbördeskrig på flera fronter, där såväl Ryssland som USA intervenerat, och där Iran och Turkiet – direkt eller via ombud – också blandat sig i. Samtidigt etablerade kurder de facto autonomi i norra Syrien, och den så kallade Islamiska staten, IS, erövrade under en period stora områden i landet, innan de pressades tillbaka och besegrades slutgiltigt hösten 2017.
- Assads militär har upprepade gånger anklagats för att ha använt kemiska stridsmedel mot civilbefolkningen i rebellkontrollerade områden.
När Expo på onsdagen talade med den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Martin Kinnunen om hans och partikollegan Markus Wiechels resa till Syrien, var Kinnunen noga med att understryka att man inte tog ställning, att man avböjt medverkan i syriska medier, samt att man underströk vikten av demokrati och mänskliga rättigheter i sina samtal med syrierna.
Martin Kinnunen sade bland annat att det är omöjligt att se presidenten Bashar al-Assad som legitim, i och med att han inte kommit till makten på demokratisk väg.
Duon har ändå fått skarp kritik från bland andra UD, och från Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström, för att deras besök riskerar legitimera diktaturen.
Frågan om de båda sverigedemokraternas opartiskhet kompliceras av uttalanden Markus Wiechel tidigare gjort om regimen.
I ett blogginlägg från 29 juni 2012 skriver Markus Wiechel följande om diktatorn Bashar al-Assad:
"Har inte västvärldens journalister och politiker lärt sig av misstaget? Varför hyllar man idag revolutionen mot President Al Assad i Syrien? Vad hade revolutions-vännerna tänkt sig att alternativet skulle vara? Jag antar att de då tror att de revolutionära islamisterna är att föredra framför denne ledare som trots allt skyddar landets minoriteter."
Då hade det blodiga inbördeskriget i Syrien redan pågått i över ett år, och syrisk militär och regimtrogen milis anklagades för massakrer på civila, exempelvis i Houla i Homsprovinsen 25 maj 2012, då 100 civila dödades.
På ett filmklipp som Expos källa uppger togs vid samma tid, sommaren 2012, säger Markus Wiechel att han stödjer al-Assad.
I klippet samtalar en person med Markus Wiechel om bland annat utrikespolitik:
"Sverige hjälper mycket oppositionella."
Wiechel: "Ja, tyvärr, i vissa fall. I Syrien."
"Vad?"
Wiechel: "Jag stödjer ju al-Assad."
[skratt, ohörbart] "Tyst! Jag har inte hört det…"
Sedan byter Markus Wiechels samtalspartner ämne, enligt vad han uppger för Expo för att han tycker Wiechels yttrande om Assad är så obehagligt.
"Jag stödjer ju al-Assad" from Stiftelsen Expo on Vimeo.
Fredrik Bynander är chef för Försvarshögskolans centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet. Han är kritisk till SD-politikernas Syrienresa, och anser att partiet bedriver utrikespolitik i strid med Sveriges parlamentariska system.
– Det är ganska självklart att det här kan utnyttjas. Det kan utnyttjas av regimen i Syrien, men det kan även utnyttjas av andra aktörer inklusive Ryssland, säger han till Expo.
– Man visar på att det finns ett internationellt stöd, vilket kan uttryckas nästan oavsett vad de svenska besökarna säger. Man kan peka på att västländer håller på att normalisera relationer, samtidigt som det här kriget pågår.
Vad tänker du kring att ledamöterna närvarar på en pressträff, även om de själva säger att de skulle träffa utrikesutskottet?
– Jag skulle säga att då blir man en nyttig idiot i det här sammanhanget, och att man faktiskt bedriver utrikespolitik på ett sätt som inte är okej utifrån det parlamentariska systemet. Det är väldigt underligt att ett parti bedriver utrikespolitik på det sättet.
Kan man skylla på okunskap när man gör en sådan resa?
– Visst det kan finnas okunskap men jag tycker inte att det är förlåtligt för det.
– Det är svårt att veta vilka som blir mottagare av den här propagandan. En del av skadan har redan skett, även kanske i hur Sverige uppfattas.
Nyligen var en SD-riksdagsledamot i Ryssland på någon form av vallobservatörsresa. Säger detta någonting om Sverigedemokraternas utrikespolitik kring Ryssland och Syrienkonflikten?
– Jag tror att de måste vara väldigt tydliga. Jag tror de måste diskutera internt i vilka sammanhang deras företrädare ställer upp. Detta är också en fråga där man har diskuterat finansiering och sådant tidigare. Finns det finansiering från Ryssland till både svenska och andra partier på högerkanten? Sammantaget blir det här något samhället i övrigt måste titta på i alla fall.
Finns det anledning att ifrågasätta SD:s oberoende till Ryssland?
– Ja, i alla fall deras utsatthet att bli manipulerade. Vi vet sedan tidigare hur Ryssland arbetat i andra länder för att få vissa politiska strömningar att framstå på ett visst sätt, och att stödja vissa politiska aktörer. Det här kan mycket väl hända i Sverige, och i så fall är SD ett av partierna som är kandidater för en sådan påverkan.
Är det för långtgående att fundera på om detta också kan vara en del av en rysk påverkan?
– Det är inte för långtgående, man kan se ett sådant samband. Det ligger helt klart i Rysslands intresse att olika politiska krafter i Europa gör saker som kan uppfattas som stöd för den syriska regimen.
Under torsdagen söker Expo Markus Wiechel, både direkt på telefon och via SD:s pressavdelning. Efter denna artikels publicering får vi kontakt med honom i Damaskus:
Markus Wiechel: "Jag har aldrig på ett seriöst plan stöttat Assad"
SD-riksdagsmän kritiseras för resa till Syrien
Fascister möts i Göteborg för att visa Assad sitt stöd