Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Men den vikarierande partiledaren tillika partiideologen och strategen fick också möjligheten att berätta för svenska folket att hans parti nu har valt väg. Det blev som de flesta trodde: Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti. Karlssons meddelande om att han minsann tänker fälla varje regering som inte anammar Sverigedemokraternas hat mot flyktingar och anhöriginvandrare kan inte tolkas på annat sätt.

Den sjukskrivne Åkessons tidigare påstående om ett brett parti som satsar på att bli statsbärande är därmed död och begraven och efter en sådan här cirkus kommer det ta lång tid att förändra den bilden.

Till Expo Idag förklarade den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt att han vore lycklig om det blir ett nyval som uppfattas som en folkomröstning om flyktingmottagandet.

För det är givetvis det Sverigedemokraterna vill. Ett nyval om några månader där de demokratiska partierna inte hunnit samla sina medlemmar för att formulera en politik och medielogiken talar för att fokus kommer riktas mot Sverigedemokraterna.

Och där står då enfrågepartiet SD. Glada över ett nyval där svenska folket ska välja mellan att välkomna människor som i detta nu flyr terrorgrupper som Isis, som flyr förföljelse och barbari eller att ska stänga dörren till vårt land och våra lokalsamhällen.

Det vore givetvis en mardröm. Inte för att majoriteten av oss som bor i det här landet skulle välja Mattias Karlssons rasism. Det kommer nämligen inte hända. Men att det gått så långt att vi ens ska behöva ställa oss frågan om solidaritet och sammanhållning är bra eller inte…

Det är ett svaghetstecken för ett anständigt samhälle.

Ämnen i artikeln