Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I efterhand har händelsen kommit att kallas Zigenarnatten. Nu, 66 år senare, ska dess offer för första gången hedras i en officiell ceremoni i Sverige. Klockan två idag samlas bland andra jämställdhets- och integrationsministern Nyamko Sabuni och överlevare från Förintelsen vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Ceremonin kunde knappast vara mer angelägen.

Förra veckan presenterade regeringens delegation för romska frågor sin rapport. Den gav en dyster bild. Romernas historia i Sverige är en studie i rasism och förtryck. Enligt rapporten lever många romer ett liv i utanförskap med ett lågt förtroende för samhället.

Samtidigt har Europa under den senaste tiden visat sig från sin allra sämsta sida.

P1 kunde under förra veckan rapportera om hur svensk polis regelmässigt utvisar romska EU-medborgare med tiggeri som grund, trots att det inte är ett brott.

I Frankrike försöker president Nicolas Sarkozy plocka billiga poäng genom att ge sig på romerna. Romer från Bulgarien och Rumänien ska nu utvisas för att de stört den allmänna ordningen.

I början av juli utvisade Danmark 23 hemlösa romer, trots att det bröt mot EU:s direktiv om fri rörlighet.

Detta är givetvis inget nytt. Diskrimineringen mot romer i Europa är utbredd, institutionaliserad och tar sig ofattbara uttryck.

Men under den senaste tiden har romernas situation på ett helt annat sätt hamnat på dagordningen.
Det är givetvis bra. Europas behandling av romer är en skam som måste uppmärksammas mer.

Det säger också något om hatets mekanismer

När vi i tidskriften Expo 4/2009 berättade om hatet mot romer hade vi svårt att hitta tydliga svenska exempel på den typ av politik som drivs i exempelvis Ungern. Där har Jobbik blivit ett av landets mest populära partier genom att lyfta vad de kallar "zigenarfrågan".

Någon sådan finns inte i Sverige. Och svenska högerextremister har länge varit tysta eller åtminstone lågmälda när det gäller romer.

De har inte haft anledning att säga något.
Det har de uppenbarligen nu.

När romernas situation diskuteras ser nu Sverigedemokraterna sin chans att profilera sig. I ett utspel från partiet säger andra vice ordföranden Carina Herrstedt att det är "dags för romerna att ta ansvar för sig själva och samhället". Ansvaret för den "eventuella" diskrimineringen ligger inte på förövarna. Enligt partiet är det romerna som måste skärpa sig. Inte de som diskriminerar.

Det är som sagt 66 år sedan nu, 66 år sedan 3000 människor sändes till döden för att de inte ansågs vara värda att leva. Det finns uppenbarligen olika sätt att minnas de offren.