Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi kan bekräfta att vi fört dialog med Säpo och de ser väldigt allvarligt på det här, säger William Hahne till Aftonbladet.

Nyligen publicerade den före detta Sverigedemokraten Chang Frick på sin sajt Nyheter Idag en mejlkonversation som SDU-topparna ska ha fört. Enligt Aftonbladet skedde publiceringen strax efter att Kasselstrand och Hahne upptäckt att deras lösenord till sina mejlkonton på gmail ändrats. Hahne och Kasselstrand har kontaktat Säpo som till Aftonbladet bekräftar att en anmälan om dataintrång upprättats. Ärendet är nu överlämnat till polismyndigheten.

SDU-topparna är inte de enda som den senaste tiden uppgett att de utsatts för dataintrång. Nyligen stängdes två av Sverigedemokraternas tjänstemän av, bland dem den operativa chefen Martin Karlsson. Den andre är Jessica Ohlson, politisk sekreterare i riksdagen. De anklagas för "illojalitet" och för "läckor".

Jessica Ohlson ska även ha blivit polisanmäld av partiet och själva gjort en motanmälan. Hon menar att partiet genom dataintrång kommit åt en bilaga som hon gjort.

– Det är uteslutet att de kan kommit över bilagan på något annat sätt än genom intrång, säger hon till Aftonbladet.

Polisanmälningarna kommer samtidigt som ett 20-tal personer i Sverigedemokraterna hotas av uteslutning. Anklagade för bland annat samröre med "externa extremister". Bland de anklagade är SDU:s ledning.

Sverigedemokraterna har tidigare anklagats för dataintrång. I samband med att Sverigedemokraternas dåvarande starke man i Västra Götaland Patrik Ehn uteslöts 2013 inledde Sverigedemokraterna en jakt på läckor. Expo Idag kunde då avslöja att, vice ordföranden i Sjuhärad Patric Silfverklinga uppgav att partiets säkerhetsansvarige Bengt Malmberg tagit kontakt med honom om "misstänkta läckor". Silverklinga sa även, på ett distriktsårsmöte 2013, att partistyrelsen läst mejl i mejlsystemet som tillhandahålls av partiet.

Den nu uteslutna sverigedemokraten Martin Leman som fått sin mejl lästa sa till Expo Idag:

– Som jag ser det är samtliga förtroendevalda Sverigedemokrater övervakade dygnet runt.

Att Sverigedemokraterna är öppna för att läsa sina medlemmars mejl bekräftades av Jimmie Åkessons dåvarande pressekreterare Linus Bylund.

– Arbetsgivare har alltid tillgång till arbetstagares mejl. Exakt hur det funkar vet jag inte. Är man ansluten till en organisation så är det organisationens e-postadress, sa Bylund till Expo Idag.

Bylund menade att det är "kutym i näringslivet" att läsa mejl för att hitta läckor och att inte tyckte det var något "konstigt med det".

Datainspektionen menade att Sverigedemokraterna i sin övervakning av partimedlemmar kan bryta mot lagen.

– Man kan ha brutit mot personuppgiftslagen och bli skadeståndsskyldig. I det här fallet är partiet ansvarigt om man har gjort en otillåten kontroll. Sedan kan man titta på det här med dataintrång. Jag tror att man mycket väl skulle kunna landa i det. Ett riksdagsparti har inte nödvändigtvis rätt att ha åtkomst till en e-post även om partiet tillhandahåller datautrustningen. Då kan det handla om ett otillbörligt intrång, sa Oskar Öhrström, jurist på Datainspektionen till Expo Idag

Öhrström uppgav att det aldrig har prövats om ett parti har rätt att gå in och övervaka sina medlemmars mejl.

– Jag kan inte påminna mig att vi tittat på en sådan här företeelse och ur ett sådant här perspektiv. Jag tycker att det låter väldigt tveksamt att man ska kunna gå in och titta på partikamrater och deras korrespondens.

Ämnen i artikeln