Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den slutliga räkningen, som blev klar på fredagskvällen, visar att populisterna under Nigel Farage lyckats bli andra största parti i många kommunförsamlingar. UKIP utmålas ofta som ett hot mot konservativa Tories, men vallokalsundersökningar visade att man lyckats stjäla röster från samtliga etablerade partier.

UKIP:s succé förbluffade de flesta, även om många hade räknat med att Farages vardagliga "common sense"-budskap och enkla lösningar på svåra problem skulle gå hem på den engelska landsbygden. Bedömare förutspådde att partiet kanske skulle lyckas fylla 40 platser, medan slutresultatet landade på smått otroliga 139. Partiet fick stöd av närmare en fjärdedel av väljarna.

UKIP beskrevs så sent som i förra veckan av ministern Ken Clarke (Tory) som "en samling clowner" och som "dårar, utstötta och övergivna". När valsuccén var ett faktum fick uttalandet Nigel Farage att utbrista:

– Skicka in clownerna! Vi har smädats av alla, hela etablissemanget, och nu är de chockade och förbluffade.

Inför valet har företrädare för UKIP gång på gång avslöjats med rasistiska åsikter. UKIP skakades så sent som i förra veckan av en rad skandaler. Bland annat kom det fram att en av partiets kandidater skrivit på Facebook att afrikaner "äcklar" honom och beskrivit dem som "barbariska". Han hade också publicerat en bild på sin Facebooksida där han gör något som ser ut som en Hitlerhälsning. Mannen tvingades att dra in sin kandidatur.

Även tre andra kandidater tvingades att dra in sina kandidaturer strax innan valet, en för att tidigare varit medlem i det högerextremistiska partiet British National Party, BNP, en annan för kopplingar till högerextrema National Front och en tredje för att ha "gillat" muslimfientliga English Defence League på Facebook.

Även om UKIP i grunden är ett EU-kritiskt parti har partiet allt mer kommit att profilera sig på frågor som rör invandring. Bland annat gick en stor del av Nigel Farages lokalvalskampanj ut på att varna för den "okontrollerade" invandringen från de nyanslutna EU-länderna Bulgarien och Rumänien. En attitydsundersökning av Yougov som publicerades i samband med valet visar också att invandrarfrågan ligger högt på väljarnas agenda. 76 procent av de tillfrågade angav i undersökningen att de stödde UKIP för att de ville begränsa invandringen, att jämföra med de 59 procent som angav att de stödde partiet för att de ville att Storbritannien skulle gå ur EU.

Lokalvalsresultatet visar också att partiet lyckats bäst i områden med en stor del invandrare. I arbetarstaden Boston, enligt 2011 års folkräkning den brittiska stad med störst andel icke-brittiska EU-medborgare, lyckades UKIP vinna fem av sju platser i fullmäktige, enligt BBC.

Valdeltagandet var lågt – enbart 31 procent – något som kan ha gynnat UKIP, som har en stor andel äldre bland sina väljare. Undersökningar har visat att äldre väljare oftare röstar i brittiska lokalval än ungdomar. Det, menar bloggen Sociological Speculation, betyder att UKIP:s framgångar i lokalvalet inte nödvändigt kommer att upprepa sig i de nationella valen 2015, där valdeltagandet brukar vara högre och fler väljargrupper är engagerade.

Ämnen i artikeln