Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det är olämpligt att man använder skattefinansierad kultur som ett vapen mot oss. Men det är inte därför vi polisanmäler pjäsen, det gör vi för att vissa personer har hängts ut med namn, säger Jonas Andersson, distriktsordförande för Sverigedemokratisk Ungdom, SDU till Expo.se.

SDU har reagerat på pjäsen "Gymnasieguiden" som Ung Scen Öst framför i gymnasieskolor i Östergötland. Pjäsen beskrivs, av teatern, som en politisk pjäs om mellanmjölkens land, om Sverigedemokraternas intåg i riksdagen och om stundande gymnasieval.

SDU menar att flera av deras företrädare utmålas som nazister i samband med pjäsen. Ungdomsförbundet anser att en valsedel med rubriken "brun" och där toppnamnet kan förknippas med en känd svensk nazist, följd av Sverigedemokratiska politiker utgör förtal. Men Jonas Andersson säger även att han reagerar extra starkt eftersom teatern tar emot kommunala medel.

– Det är en väsentlig skillnad om teatern är skattefinansierad eller inte. Är det privat så är det yttrandefriheten som gäller så klart. Är den skattefinansierad då tycker vi att man kan ställa vissa krav, säger han.

Ska staten gå in och styra konsten?

- Konsten är fri, men det är en annan sak när den finansieras med skattemedel. Här gör man en så tydligt politiskt vinklad pjäs. Jag tycker inte det är demokratiskt.

Jonas Andersson säger att han inte kan svara på exakt hur han anser att det ska regleras. Men han menar att det finns ett problem med att den konst och kultur som får offentligt stöd inte alltid är politiskt neutral, och att ett speciellt regelverk ska gälla.

– Det står fritt att till exempel driva med religioner, men det här är på ett annat sätt eftersom det är politiskt och skattefinansierat, säger han.

Östgötateaterns konstnärliga ledare Malin Axelsson är oförstående till SDU:s polisanmälan. Hon uppger att inget parti nämns i pjäsen, utan att den tar upp olika ideologier och demokratin. Enligt Axelsson har SDU tillsammans med de övriga riksdagspartiernas ungdomsförbund bjudits in till teatern för att debattera och ställa frågor om pjäsen. Hon är skeptisk till att SDU på det mötet inte tog chansen att diskutera sin syn utan istället valde att polisanmäla pjäsen.

– Nu är det så att Sverigedemokraterna inte nämns i pjäsen. Hade det varit så att vi gjort en parodi på Sverigedemokraterna, så får man göra det. För det är så att vi lever i demokrati. Att tysta och censurera konst med hjälp av polisen låter för mig som ett fascistiskt ideal. Det är helt främmande för en demokrati.

Ställs det några krav på teatrar som erhåller stöd?

– Vi lyder alla under svensk lag, men alla teatrar i Sverige har frihet att sätta ihop vilka pjäser de vill och utbyta olika tankar och åsikter. Motsatsen hade varit censur, säger hon.