Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt polisen kan gripandet av Coleman Thomas Belvins i förra veckan förhindrat en massaker. Polisen hade plockat upp ett meddelande där Belvins i detalj berättat om planer på en masskjutning i en Walmart-butik i Texas.

Under veckan innan gripandet hade polisen kontakt med Belvins som ska bekräftat att han ingick i ”nätverk med extrema ideologier”, rapporterar The Guardian. Den 27 maj ska Belvins gjort specifika hot om attentatsplanerna. FBI bedömde att Belvins var kapabel att utföra dådet. Polisen slog till mot hans bostad och hittade bland annat vapen, ammunition och högerextrem propaganda. I den högerextrema propagandan fanns bland annat William Pierces nazistiska roman The Turner Diaries.

Ingick i internetbaserat nätverk

Patrik Hermansson på brittiska HOPE not hate, som infiltrerat högerextrema rörelser och internetbaserade grupper, har identifierat Coleman Thomas Belvins som en aktiv medlem i gruppen National Partisan Movement, NPM, som Expo tidigare berättat om. Gruppen, som nu bytt namn till National Revival Movement (NRM), organiserar sig över internet med medlemmar från främst USA och Europa. Gruppen riktar sig till personer i tonåren. Majoriteten av gruppens medlemmar var vid tiden för infiltrationen mellan 14 och 19 år, de flesta i 16-årsåldern. Gruppens yngsta medlem var bara 12 år.

På bilder syns Belvins framför NPM:s logga och på en t-shirt i Belvins hem finns också NPM:s logga.

Bild tagen i Belvins hem. På t-shirten bredvid Belvins grupp Injekt Division, inringad med en spruta som symbol, syns NPM/NRM:s runinspirerade logga.

Vid tiden för Hermanssons infiltration var två av gruppens tre ledare svenskar. Det är oklart om de båda svenska killarna i 18-års åldern fortfarande har en ledande ställning även efter namnbytet. National Revival Movement, NRM, använder fortfarande samma logga.

Belvins ska, enligt Patrik Hermansson, varit en gruppens mer aktiva medlemmar. Han ska spridit propaganda för den och varit aktiv i deras chattar, där han bland annat promotade den nazistiska terrorgruppen Atomwaffen Division.

Hade kontakt med flera grupper

Belvins ska även ha varit i kontakt med högerextremisten Seth Bertrand som i februari vandaliserat boenden för transpersoner i Kanada. Även Bertrand ska varit en av medlemmarna i National Partisan Movement.

Patrik Hermansson skriver på Twitter att fallet med Belvins visar att det finns ett nätverk av olika grupper på internet och att individer ofta är aktiva i fler än en grupp. Att de använder sina kontakter för att rekrytera till egna grupper. Hermansson skriver också att även om enskilda grupper kollapsar så påverkar det nödvändigtvis inte de bredare nätverken i någon större utsträckning.

Ämnen i artikeln