Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Runt 8000 ryska högerextremister marscherade i måndags i Moskva mot invandring som de menar ligger bakom den ökade kriminaliteten och arbetslösheten i Ryssland, rapporterar The Guardian. Måndagens demonstrationer hölls på den Nationella Enighetsdagen som 2005 ersatte firandet av oktoberrevolutionen. Den nya helgdagen instiftades för att uppmuntra tolerans mellan olika etniska och religiösa grupper i Ryssland.

"Unga mot tolerans" stod det på en av demonstranternas plakat i Moskva. Liknande demonstrationer hölls över hela landet, bland annat i Moskva och St Petersburg.

Många demonstranter sa sig ha regeringens stöd i sakfrågan. För bara några veckor sedan utbröt raskravaller i en förort till Moskva där en azerbajdzjansk man anklagades för mordet på en etnisk ryss. Polisen grep då över 1000 invandrare i upploppet.

- Folk fick intrycket att det kommer att ske framsteg om de engagerar sig i sådana pogromer, sa Yevgeny Morgunov, 37-årig forskare på Rysslands Vetenskapsakademi till The Guardian.

Protesterna är främst riktade mot personer från centralasiatiska länder som tidigare tillhört Sovjetunionen samt icke-slaver från muslimska Kaukasien. Majoriteten av invandrarna kommer från dessa områden och många livnär sig på låglönejobb. Invånare från centralasiatiska republiker behöver dessutom inget visa för inresa i Ryssland.

I många politiska sfärer märks den hårda tonen mot invandrare. Bland annat kräver oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj visumtvång för Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan. Navalnyj deltog inte i årets marsch men gav den sitt stöd.

- Jag stöder Ryska marschen precis som tidigare och jag uppmanar alla som tvekar att delta, skrev han på sin blogg.

Runt 30 personer greps i demonstrationen i St. Petersburg för att ha använt nazistiska slagord och symboler, enligt polisen.

Nationalistiska idéer har under senare år fått allt större slagkraft i Ryssland. Enligt en opinionsundersökning från Levada Center stödde 40 procent av de tillfrågade de högerextrema demonstrationerna. Endast 25 procent var emot dem. För bara två år sedan visade opinionsundersökningar det omvända.

Även i Sverige finns det kopplingar till den ryska extremhögern. 2011 deltog representanter från den numera nedlagda organisationen Nordiska Nationalsocialister i den årliga högerextrema marschen i St. Petersburg för att visa sitt stöd.