Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var högljutt men överlag lugnt när knappt tio Pegida-anhängare samlades i en manifestation på Stortorget i Malmö. Deltagarna höll anföranden genom en megafon och sa bland annat att de "hatade islam". En av de som talade var Dan Park som flera gånger dömts för hets mot folkgrupp. Efter en dryg halvtimme lämnade deltagarna torget.

Ett stort ppolispådrag spärrade av torget för att skilja en massiv motdemonstration på runt 5000 människor och pegidaanhängarna åt. Fredrik Sjögren, fullmäktigeledamot för Folkpartiet i Malmö, deltog i motdemonstrationen.

– Vi är här för att visa att Malmö är allas stad. Pegida försöker ställa folk mot folk, det ställer vi inte upp på.

Även Vänsterpartiet var på plats för att visa sitt starka avståndstagande från Pegida.

– De gör uttryck för en hatideologi och flera av dem är dömda för hets mot folkgrupp. Vi ser till att folk håller ihop och känner sig trygga, säger Olof Holmgren, politisk sekreterare för Vänsterpartiet i Malmö.

Under manifestationen höll den närliggande S:t Petri kyrka en gudstjänst för mångfald och i solidaritet med stadens muslimer.

– Detta är ingen protest, det är uttryck för samhörighet och tro. Motverkar vi människors vilja att utöva sin tro skapar vi en perfekt grogrund för extremism, säger kyrkoherde Anders Ekhem till Expo.

Kyrkan har i dagarna fått utstå hot och hatiska mail. Trycket blev så stort att församlingen anlitat väktare som skydd.

– Mycket kommer från människor som själva ser sig som kristna. De tycker att vi sviker den kristna tron, men det är tvärt om. Vi står för tolerans och bejakar allas rätt till sin tro.

Under demonstrationen omhändertogs en person. Trots ett fåtal kastade knallskott säger sig polisen vara nöjd med insatsen.