Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ledande företrädare i Svenskarnas parti har den senaste veckan hållit torgmöten runt om i Sverige. I Malmö blev det våldsamt, med flera gripna och skadade i samband med stora motdemonstrationer. I andra städer såg det annorlunda ut. I Halmstad hölls en picknick för sammanhållning och i Karlskrona möttes nazisterna av personer som vände dem ryggen.

I Stockholm, där Svenskarnas parti höll en demonstration på lördagen för att avsluta sin valturné, samlades uppemot 150 nazister på Gustav Adolfs torg. Motdemonstrationen på Kungsträdgården var desto större med tusentals deltagare. Polisen genomförde en massiv insats för att hålla grupperna isär.

Strax efter klockan två inledde Svenskarnas parti sina tal. Vice partiledare Anders Ärleskog uppehöll sig till "banksystemet" under en stor del av sitt tal. Kritiken mot "storfinansen", som de kallar det, hade en antisemitisk underton.

"Storfinansen skuldsätter de produktiva folken", hävdade Ärleskog.

På demonstrationen syntes också plakat med partiets kampanj "pengarna till folket" där bankväsendet illustrerats med Davidsstjärnor. Föreställningen om att judar leder en konspiration och bland annat kontrollerar ekonomin och splittrar "folken" är en central del i den rasideologiska och antisemitiska propagandan.

Partiledaren Stefan Jacobsson höll ett längre tal, med liknade retorik som Ärleskog innan nazisterna ställde upp på led. De marscherade till Skeppsholmen och tillbaka igen, skanderande sina ramsor. För varje tvärgata som nazisterna passerade hördes de många antinazisternas avsky. "Sverige åt alla" och "Inga nazister på våra gator" ljöd från stockholmare i alla åldrar. Det blev delvis oroligt mellan polis och motdemonstranter då det bland annat tändes bengaler och slängdes knallskott. Ett par poliser ska ha skadats lindrigt. Enligt uppgifter från TT har ett 15-tal moddemonstranter omhändertagits för brott mot maskeringslagen. En person har gripits för förberedelse till misshandel.

Tidigare på dagen stormade polisen kulturhuset Cyklopen i Högdalen. De ska även ha genomfört insatser i Skarpnäck. Polisens presstalesman Lars Byström uppger att de beslagtagit en kniv och kartor.

Ämnen i artikeln