Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 12 oktober dömdes en 27-årig man för hets mot folkgrupp av Linköpings tingsrätt till villkorlig dom. Han dömdes för att ha spelat in och spridit en antimuslimsk video där en koran ses eldas på en grill tillsammans med bacon. Skrivna lappar med budskap som ”Nej till islam” och ”Muhammed var pedofil” ses runt grillen. Expo har tidigare rapporterat om händelsen

Videon var ljudsatt med en låt som ofta förekommer i högerextrema, antimuslimska sammanhang, kallad ”Remove Kebab”. Mest uppmärksamhet fick låten vid det antimuslimska terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland, 2019.

Det sammantagna budskapet i videon ansågs av rätten vara riktat mot muslimer som grupp och utgöra hets mot folkgrupp. Tingsrätten skrev i sitt beslut:

”Filmen försågs med musik starkt kopplad till moskéattacken i Christchurch. Detta kan inte uppfattas på annat sätt än som ett hot mot muslimer med anspelning på trosbekännelse. Filmen innehåller, utöver musiken, även de övriga moment som beskrivs i åtalet.”

27-åringen delar inte tingsrättens beslut. I sitt överklagande yrkar 27-åringen och hans försvar på att domen ska ogillas och menar att det inte förekommit något hot.

"Den åtalade gärningen är inte brottslig då den inte innefattar något hot eller uttryckt missaktning mot muslimer med anspelning på deras trosbekännelse. I vart fall har [den dömde] saknat uppsåt till detta" , står det i överklagandet.

Något beslut från hovrätten rörande målet finns ännu inte.