Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Va fan, man kan ju inte ens släppa en fjärt utan att det når er, utbrister Harry Edlund när Expo ringer för att få uppgiften om hans avhopp bekräftad.

Han säger först att han varken vill bekräfta eller förneka uppgifterna och att partiet borde svara på frågorna, men medger till slut att det ligger något i påståendet.

- Det är något på gång så ni är inte helt fel ute. Vi har en ideologisk dispyt men jag vill inte gå in på mer än så för tillfället, säger Harry Edlund.

Harry Edlund var tidigare ledare för Sverigedemokraternas senioravdelning. Han var en av aktivisterna i Haninge som stödde Anders Steen och Tor Paulsson när de anklagades för att försöka bygga en parallell organisation inom Sverigedemokraterna. Steen och Paulsson uteslöts och Edlund följde med och blev ansvarig för Nationaldemokraternas senioravdelning.

ND:s pressekreterare, Rickard Ekman, bekräftar att Edlund lämnat partistyrelsen.

- Harry Edlund lämnade partistyrelsen under väldigt odramatiska former. Han ville inte jobba vidare på riksplanet och det var det enda som låg bakom. Han kommer fortsätta arbeta för partiet i ND Haninges styrelse, fortsätter Ekman.

- Det här kommer egentligen bara betyda att Morgan Roos tar över posten som ordförande för seniorerna, säger han till Expo.

Rickard Ekman ställer sig frågande till vad det skulle vara för någon ideologisk dispyt som ska ha gjort att Edlund lämnat partistyrelsen. Han säger att han pratat med Edlund och att det inte alls beror på ideologiska skillnader i partistyrelsen som gjort att han lämnat. Rickard Ekman får istället ihop det till en konspiration där Expo ska ha försökt att så split inom Nationaldemokraterna genom att påstå att Edlund lämnat på grund av ideologiska skillnader.

Tolerant mot nazister

Tidigare har Harry Edlund vid ett antal tillfällen sträckt ut handen till de nazistiska grupperingarna, bland annat vid ett valmöte i Stockholm 2002. Då lockade Nationaldemokraterna till sig aktivister från bland annat Blood and Honour, NSF och Info-14. Personer ur denna grupp gjorde attacker mot motdemonstranter som samlats runt torget. Efteråt tackades de av Harry Edlund från talarplatsen för att de "drivit motdemonstranterna på flykt".

Onåbar

Efter att Expo talat med Harry Edlund första gången så har han gjort sig onåbar. Han ville vid det samtalet inte säga för mycket utan ville att partiet först skulle svara på frågorna och att Expo sedan skulle återkomma för att "få mer kött på benen" angående hans avhopp. Harry Edlund är även vice ordförande i partiet och den posten kommer han att stå kvar på rent teoretiskt säger Rickard Ekman.

- Vi har haft ett partistyrelsemöte i dag och vi tog inte beslut om någon ny vice partiordförande så på pappret kommer Harry Edlund att stå kvar på den posten till nästa möte då vi får ta beslut om en tillförordnad vice partiordförande, säger Rickard Ekman.

Ny ledare utsedd

Den som tar över ansvaret som ledare för Nationaldemokraternas seniorer blir Morgan Roos som i dag är ordförande för NDS i Göteborg.

- Det blir absolut en ny inriktning på senioravdelningen nu. Vi är dock i ett planeringsstadium just nu så jag får be att återkomma i den frågan, säger Morgan Roos till Expo.

ND:s pressekreterare Rickard Ekman säger att det gått en månad sedan Harry Edlund avsade sig sin plats i partistyrelsen och att det skedde under odramatiska former. Partiet förnekar att det skulle ligga en ideologisk dispyt i grunden för att Edlund lämnat styrelsen. Trots att allt skett på ett lugnt sätt som Ekman menar så har man inte meddelat något om förändringarna på partiets hemsida.