Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Jag lämnade ifrån mig en komplett bokföring, säger Edenhager under presskonferensen.

Det var i måndags som Sverigedemokraternas partistyrelse beslutade att utesluta den före detta partistyrelseledamoten och distriktsordföranden i Dalarna/Västmanland, Marie Edenhager. Partiet anklagar henne för ekonomsikt fiffel. Under torsdagen höll den före detta distriktsordföranden Edenhager en presskonferens i Borlänge där hon riktade skarp kritik mot Sverigedemokraterna, och hur ärendet har hanterats.

- Jag är djupt besviken på partiets hantering av ärendet, och hur man utan hänsyn påvisar en föraktfull människosyn när man säger en sak, medan man sen gör ett totalt lappkast och kastar människor som jag, på förbrukningshögen, säger Edenhager under presskonferensen, och menar att partiet tidigare visat sitt stöd för henne.

Edenhager nekar till anklagelserna om att hon har fifflat med partikassan, och menar att hon uteslutits på grund av ett maktspel i partiet.

- Maktspel, intriger och falanger har kantat partiet under en lång tid, säger hon.
Under presskonferensen citerar Marie Edenhager ett mejl som Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare, skickat till en journalist förra året. Ett brev där Söder skrev att det inom distriktet i Dalarna/Västmanland inte pågår ekonomiskt fiffel, och att de fel som finns i bokföringen beror på bristande kunskap.

- Det finns inga misstankar om att pengar stoppats i egna fickor. När det gäller bristerna i bokföringen handlar det i första hand om okunskap, och bristande föreningserfarenhet. Det handlar inte om de summor du anför, du borde granska dina källor mer kritiskt, ska Söder ha skrivit.

Marie Edenhager har dock inga planer på att sluta med politiken. Till Dalarnas Tidningar säger hon att hon sitter kvar i kommun- och landstingsfullmäktige som politisk vilde, trots att hon blivit utesluten.

- I vilken form och på vilket sätt jag kommer att verka får jag återkomma till.

Det är oklart om partiet kommer att polisanmäla Marie Edenhager. Torbjörn Kastell, som är vice ordförande för distriktet Dalarna/Västmanland ville idag inte kommentera om de tänker göra en polisanmälan. Han har tidigare sagt till Expo Idag att det är upp till partistyrelsen att göra en anmälan.

Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna bollar tillbaka ansvaret på distriktet.

- Det är de som företräder medlemmarna i det här fallet och det är en fråga som är upp till dem att avgöra.

Ämnen i artikeln