Vaken.se lockar antisemiter
Vaken.se är en samlingspunkt för konspirationsteoretiker. Nätverket uppges stödja alla människor oavsett kön, religion och etnicitet. Ändå har sajten blivit en plats där antisemitism öppet sprids och hyllas.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:25
Publicerad: 2011-02-11, 14:50
Lästid: 4 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
"Det spelar helt uppenbarligen en stor del av historien om hur de dog då 'gaskammarna' ses som den nya statsreligionen där alla icke-judar satts i skuld och via detta finns sionistiska lobbygrupper", skriver en användare på Vakens internetforum om Förintelsen.
Vaken beskriver sig som ideell gräsrotsrörelse som är politiskt och religiöst obunden. Samlingsplatsen är hemsidan vaken.se, som uppges ha runt 30 000 besökare per månad.
På hemsidan uppges Vaken sträva "efter att belysa information som annars inte skildras via ordinarie massmedia men som är av grundläggande betydelse för den enskilda människans fria beslutsprocess." En stor del av rapporteringen och verksamheten är kopplad till diverse konspirationsteorier om vem eller vilka som låg bakom attackerna i USA den 11 september 2001.
Officiellt tar Vaken avstånd från alla former av rasism. Men Expos granskning visar att antisemitismen florerar inom nätverket och att ledande företrädare är en del av detta.
Förnekar
"Begreppet 'förintelseförnekare' är ett propagandaord med syftet att plantera en negativ idé om de som kommer fram med annan data kring vad som hände i koncentrationslägrerna (sic) under wwii.", skriver signaturen Void den 20 mars 2008 på Vakens internetforum. Förhållningssättet är på många sätt typiskt för hur diskussionerna om Förintelsen förs på forumet.
Void heter egentligen Mattias Nilsson och är idag moderator för sajten. I ett annat inlägg skriver han:
"Ordet 'förnekande' är också laddat och inte alls bra att använda. Det syftar på en förutfattad mening och är laddat från en åsikts sida, därför är det inte vetenskapligt värdefullt att använda om man vill forksa (sic) i förintelsen. BORT med dessa ord så blir diskussionen vettigare."
När Expo kontaktar Mattias Nilsson säger han att Vaken har som policy att inte ta ansvar för vad enskilda personer skriver på forumet.
– Det som är på forumet är privata skribenters åsikter och det som är på framsidan är sånt som vi hoppas att folk ska granska, säger han.
Enligt Mattias Nilsson är användarna på Vaken inte intresserade av Förintelsen - det ligger utanför nätverkets intressesfär. Men en vidare genomgång av diskussionstrådar där han har varit inblandad ger en annan bild. Där är Nilsson själv med och argumenterar mot personer som säger att de "tror" på Förintelsen:
"Jag tycker bara att forskning, data, information från Zundel, Irving och andra är intressantare att diskutera och titta på. Hoppas du läser vidare från de länkar som finns på zundelsidan. Där hittar du massor om du vill "förstå den andra sidan" av den här frågan om vad som hände under WWII".
En annan användare kallar diskussionen för ett "Lysande initiativ" och de positiva ordalagen följs upp av fler länkar. Ett besök på Institute for historical review där förintelseförnekaren David Irving ingår rekommenderas.
I dag förnekar Mattias Nilsson att han spridit länkar till revisionistsajten Zundelsite.
– Den här diskussionstråden är bara en av alla de som finns på forumet, det är helt fel att göra den representativ för vad Vaken är för något, säger Mattias Nilsson.
Källa bekräftar
Expo har varit i kontakt med en källa med insyn i Vakens verksamhet. Enligt den är antisemitismen vanligt förekommande på sajten. I synnerhet på ett låst forum dit bara administratörerna och betrodda medlemmar har tillträde. Källan uppger att två ökända förintelseförnekare, omgående fick tillträde till ett forum som är stängt för allmänheten när de registrerade sig. Mattias Nilsson förnekar dock detta med bestämdhet.
Han menar vidare att det aldrig förekommer några sådana diskussioner på den stängda delen av Vaken.se.
Fotnot: Artikeln är tidigare publicerad i Expo #4/2010