Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I boken "Sveriges tragedi", som uppges vara författad av G. Castonier och först ska ha varit utgiven på danska, uppmålas en bild av ett Sverige på väg mot sammanbrott på grund av invandringen. Men författaren vänder sig inte bara mot invandringen, han upprörs även över att personer inte får benämnas som "negrer".

"Vissa menar att neger och araber är rasistiskt. Dumheter! Det betecknar en ras, fullkomligt likvärdigt med eskimåer, indianer, indonesier, mongoler eller vita.", står det att läsa i boken.

Sverigedemokraterna i Helsingborg uppmanar på avdelningens hemsida läsarna och köpa boken som beskrivs som "lättläst och kan vara en mycket trevlig och läsvärd present". I boken diskuteras benämningar som "negerkyss", "negerbulle" och kvartersnamnet "Negern" i Karlstad.

Bengt Lindahl, som är vice ordförande för partiet i Helsingborg och kandidat till kommunfullmäktige, säger att han läst boken och att den innehåller delar som är intressanta. Han tycker dock att man ska vara restriktiv med att använda ordet "neger", så att man inte kränker eller nedvärderar någon.

– I så fall är det bättre att plocka bort ordet. Men man ska också veta att neger är latin och betyder svart människa och jag skulle inte bry mig särskilt mycket om någon kallade mig vitkålshuvud, för jag är vit. Om en neger säger "vitkålshuvud" till mig, eller kallar någon produkt för det i sitt hemland … men jag vill säga att det är olämpligt ändå.

Rasbegreppet används även i boken för att beskriva hur samhället genomgår en förändring:

"Det globala storkapitalet och EU har förklarat krig mot det vita västerländska europeiska folkstyret, fria och öppna samhällen och vill ersätta dem med rasblandade (etniskt blandade) och multikulturella samhällen."

Är det okej att använda rasbegreppet?
– I så fall är en vit människa också en ras, då har du två raser – en svart ras och en vit ras. Men jag vill inte använda ordet ras för jag använder ordet människa och människan är Guds skapelse, säger Bengt Lindahl.

Det är inte bara på Helsingborgsavdelningens hemsida som det görs reklam för boken. På bloggen "Carin´s och Sten's SD Blogg", som bland annat drivits av Sverigedemokraternas andre vice ordförande och riksdagskandidaten Carina Herrstedt, sägs boken vara "mycket läsvärd". Enligt Carina Herrstedt så har hon inte haft något med bloggen att göra de senaste två åren. Inlägget publicerades dock 2007 då hon var en av de drivande bakom den. Herrstedt har enligt signaturen inte själv skrivit inlägget.
– Jag är över huvudtaget inte involverad i det och ska jag vara ärlig så ser jag ingen anledning att över huvudtaget prata med dig, svarar Carina Herrstedt på frågan om hon delar budskapet i boken.

Några övriga kommentarer vill hon inte ge.

Enligt Bengt Lindahl så är boken snart slutsåld och några planer på att ta in fler exemplar för försäljning har de inte.
– Boken är kanske olämplig, men det är inte mycket att stoppa den för det är inte många ex kvar.

Sveriges tragedi utges av det danska förlaget Rafael, som riktat in sig på islamkritisk litteratur. Boken kom ut på danska och svenska 2007. Den svenska publiceringen är utgiven med stöd av bland annat internetradiostationen Sveriges fria radio. Den person som stod som teknisk ansvarig för radiostationen var Carl Lundström, som under många år figurerat i högerextrema sammanhang.

Ämnen i artikeln