Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På tisdagen ska den antimuslimska organisationen Stop Islamization of Nations, SION, som leds av Pamela Geller hålla ett möte i New York. Mötet presenteras som en "internationell frihetskongress". Flera antimuslimska aktörer från olika delar av världen är inbjudna.

Ett syfte med mötet är enligt organisatörerna att komma fram till vägar att bemöta mediers "smutskastningskampanjer" mot rörelsen. SION beskyller journalister för att särbehandla islam som SION menar bedriver ett "krig mot yttrandefriheten". Västliga medier tystar sanningen om "islam, Jihad och muslimer", hävdar Pamela Geller.

I somras, i samband med en antimuslimsk demonstration i Stockholm, lanserade SION ett nytt organ som beskrivs som organisationens verkställande utskott. Syftet med utskottet är att arbeta fram strategier mot en påstådd konspiration som går ut på att göra västvärlden muslimsk. De som ingår i utskottet och som ska delta på mötet i New York är Paul Weston. Han är partiledare för British Freedom Party. På den antimuslimska demonstrationen i Stockholm talade han om ett stundande inbördeskrig i England, som han menar kommer att inledas av "islamister". Partiets vice ordförande, Kevin Carrol, som även sitter i English Defence Leagues ledning samt Stop Islamisation of Europés ordförande Anders Gravers.

Andra som ska tala är det danska tryckfrihetssällskapets ordförande Lars Hedegaard, som 2004 sparkades ut från danska PEN-sällskapet med motiveringen att deras stadgar inte tillåter rasism.

Från Sverige deltar Lars Vilks. Vilks hävdar att hans medverkan är en del av hans konst. Till Dagen Nyheter säger Vilks att han är där för att "se och lära". Men Vilks har vid flera tillfällen samarbetat med den så kallade counterjihad-miljön. 2010 reste Vilks på en föreläsningsturné i USA tillsammans med Hedegaard. Resan sponsrades av David Horowitz Freedom Center, en organisation som även finansierar Robert Spencers antimuslimska internetsajt Jihad Watch. Lars Vilks har även hjälpt till att finansiera en dansk antimuslimsk blogg genom att donera signerade tavlor som auktionerades ut.

SION gör ett stort nummer av att Lars Vilks ska delta på konferensen:

"Vilks har tidigare sagt till kulturnytt att han menar att islam utgör ett hot mot västvärlden av den simpla anledningen att Islam har en religiös tro som inte passar in ett modernt samhälle. Det är en analys som SION delar", skriver SION på Pamela Gellers hemsida.

Den 11 september förra året deltog Pamela Geller på en demonstration vid Ground zero mot ett planerat moskébygge. Demonstrationen samlade cirka 150 personer och bland åskådarna var John Bolton som var FN-ambassadör under George W Bush. Bolton har även annonserats som deltagare vid årets möte.

Ämnen i artikeln