För de flesta kom fördömandet av Hamas attacker i Israel den 7 oktober som en självklarhet. Men i de efterföljande reaktionerna fanns också exempel på relativisering och förskjutande av skuldfrågan. Som att Israel hade sig själv att skylla, eller att civila israeliska judars liv inte var sörjbara. På grund av den rådande politiken i Israel eller själva nationens tillblivelse. Ofta kom de rösterna från vänsterhåll.

Och även innan den senaste tidens händelseutveckling i Israel Palestina har vänsterrörelser både i Sverige och internationellt återkommande kritiserats för sammanblandning av Israelkritik och judar, hur de använder begreppet antisionism. Eller för att i sin kamp mot imperialism, kapitalism och den globala maktordningen kroka arm med konspirationsteoretiker eller själv hemfalla åt konspirationsteorier om judisk makt.

Har den politiska vänstern ett specifikt problem med judar och judehat? Hur bra är antirasister på att känna igen antisemitism som den specifika form av rasism det är? Och hur kan vi ta hjälp av historien för att orientera oss kring begrepp som sionism, antisionism och antisemitism som i dag kommer till uttryck?

Gäster i studion är historikern Lars M Andersson och Expos vd Daniel Poohl.

Programledare är Anna Fröjd.

Gillar du Studio Expo?
Hjälp oss att fortsätta granska extremhögern och få fler att lyssna på vår podd – utan betalväggar. Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare