
Under det senaste året har en ny nationell rörelse börjat ta form i Sverige. En rörelse som likt andra högerextrema aktörer sätter frågor om invandringsstopp och återvandring överst på agendan. Men till skillnad från exempelvis det etnonationalistiska partiet Alternativ för Sverige är den nya rörelsens företrädare kommunister. De syns som skribenter på Nyheter Idag, de anordnar protestmöten mot moskébyggen och modulbostäder och de marknadsför sig själva i några av Sveriges mest profilerade högerextrema kanaler, som Jonas Nilssons Palaestra media, Exakt 24 och av Ingrid Carlqvist.
I det nya numret av Expo berättar vi om den nya ”vänsternationalismen” – där kommunister organiserar sig sida vid sida med ökända högerextremister.
Expo 25 år
Vi har också riktat blicken bakåt. Expo fyller 25 år och med tanke på samhällsutvecklingen är det en seger i sig. Det är vi förstås oerhört stolta över. Vi har ett unikt arkiv och i kommande nummer bjuder vi på en tillbakablick genom Expos bildarkiv.
Dessutom återkommer Jon Voss, som skrev krönika i det allra första numret av Expo – i dag förlagschef på QX förlag, som gästkrönikör.
Vi tittar närmare på Sveriges relation till Sápmi, på italienska fascisters metoder för att locka unga till rörelsen och träffar Sveriges första skolsamordnare mot antisemitism.
Det och mycket mer i årets sista nummer av tidskriften Expo.
Bli prenumerant!
Få tidskriften Expo hem i brevlådan, eller läs på din dator, på plattan eller i din smartphone. I vår tidningsapp finns alla Expos utgåvor sedan 1995 samlade. För dig som är prenumerant är hela arkivet upplåst!
Tidigare Nummer

Läs Expo digitalt!
Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!
Långläsning
Begreppet kulturmarxism populariserades genom norsk terror men har sin bakgrund bland högerradikala intellektuella i USA. Föreställningen om en slug och välorganiserad vänster med stort inflytande har blivit ett av radikalhögerns mest envisa hjärnspöken.
De bär namn som Antigones och Némésis. De förespråkar jämställdhet, säger sig vara feminister eller alter-feminister, anser att könen har olika roller och hävdar att västerländska kvinnor hotas av utomeuropeiska män. I Frankrike har kvinnor blivit allt synligare inom den högerextrema rörelsen.
Vita män fortsätter att vara positivt särbehandlade i algoritmerna såväl som i samhället i stort. Men det finns forskare som sliter mot techjättarna – för att avmaskera den inbyggda ojämlikheten i AI och skapa en mer intelligent kodad framtid.
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid i takt med att han från grunden, strategiskt och målinriktat, byggt om det turkiska samhället och politiken. Idag spelar han även huvudrollen i frågan om ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.