Lugnt Karl XII firande | Expo.se

Lugnt Karl XII firande

Publicerad 2005-12-01 19:26

Nationaldemokrater iklädda karolinermundering.

Nationalsocialistisk Front och Nationaldemokraterna genomförde igår kväll den årliga manifestationen till Karl XII:s minne. Nationalsocialistisk Front, NSF, hade en stillastående samling utanför Riddarholmskyrkan, dit även Nationaldemokraterna, ND, tågade in senare under kvällen.

Manifestationerna avlöpte lugnt och stilla. Motdemonstranter hindrades av polisen, ett 30-tal stökiga aktivister bussades bort till Frihamnen tidigt på kvällen och ett 50-tal stoppades på Centralbron där de tagit sig upp för att nå Riddarholmen.

Runt 150 personer var samlade till Nationalsocialistisk Fronts manifestation på Riddarholmen. Många av de samlade var killar i tonåren. NSF:s länsledare i Stockholm, Rickard Ekman, och länsledaren för Skåne, Simon Lindberg, höll varsitt tal. De uttryckte bland annat sin avsky mot den sittande regeringen och sitt hån mot Göran Persson, och de hävdade att vad Sverige behöver är inte en demokrati utan en nationalsocialistisk politik med starka ledare.

Nationaldemokraternas tåg gick från Humlegården. De som höll i talen var bland annat ND:s partiorganisatör Marc Abramsson, ND:s partisekreterare Vávra Suk och Robert Almgren, ordförande i Nationaldemokratisk Ungdom. Talarna höll bland annat utläggningar om varför ND valt att marschera trots avsaknad av tillstånd, om Afa:s aktiviteter och om polisens insatser. Ett 70-tal åhörare var på plats.

I båda manifestationerna talade man varmt om Karl XII och hans gärningar. En kung de menade kämpade stort på slagfälten och gjorde Sverige till en suverän stat. NSF riktade även kritik mot hur Ernst Brunner skildrar Karl XII i sin bok Carolus Rex.

Nationaldemokraterna hade tänkt avrunda sitt firande med allsång vilket visade sig bli svårt eftersom bara en handfull kunde Kungssången man inledde med. Deltagarna fick uppmaningen av ledarna att öva på den till nästa gång.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons