Fängelse för misshandel och våldsamt upplopp | Expo.se

Annons

Fängelse för misshandel och våldsamt upplopp

Publicerad 2009-03-04 15:11

Aktivister från Svenska motståndsrörelsen har under senare år varit inblandade i flera våldsamma händelser. På tisdagen dömdes fyra aktivister av Kalmar tingsrätt för bland annat misshandel och våldsamt upplopp.

Fyra aktivister från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen dömdes på tisdagen av Kalmar tingsrätt för bland annat våldsamt upplopp och misshandel.

De fyra männen mellan 18 och 23 dömdes till fängelse och i ett fall ungdomsvård för ett flertal våldsamma incidenter. I augusti 2007 misshandlades en person i Virserum av två av de dömda nazisterna. Mannen misshandlades så grovt att han svimmade av. Mannen lider idag av nedsatt syn och dubbelseende som en följd av överfallet.

En månad senare deltog en av dem som dömdes för misshandeln och ytterligare en person i ett våldsamt upplopp efter att de drabbats samman med polis. Polisen försökte hålla isär en grupp nazister på 10 till 15 personer och, vad nazisterna benämner som, en grupp ”rödingar”. I samband med att polisen ingrep angreps de av nazisterna.


En kvinna misshandlades


I september förra året misshandlas en kvinna i Hultsfred. Den dömda nazisten hade satt sig på henne och vid minst två tillfällen slagit henne i huvudet. Tingrätten ansåg att händelsen är att betrakta som grov misshandel. Två andra av de åtalade nazisterna dömdes även för en annan händelse i Hultsfred. Här rörde det sig om flera fall av misshandlade personer vid samma tillfälle.


Aktivister från SMR


De dömda nazisterna är aktiva i organisationen Svenska motståndsrörelsen. Två av dem har ledande positioner i Småland. I samband med den nazistiska demonstrationen i Stockholm på nationaldagen omhändertogs två av de dömda aktivisterna misstänkta för hets mot folkgrupp. I en tidigare deldom, den 20 februari, dömdes ytterligare en person till dagsböter för bland annat vapenbrott och brott mot knivlagen. Även han omhändertogs på nationaldagen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons