Nazismens Che Guevara

Publicerad 2011-05-26 10:32

Gustaf Görfelt berättar i nummer två av tidskriften Expo historien om högerextremisten Corneliu Codreanu och hur han blev en förebild för dagens nazister.

expo_2-2011_gustaf_gorfelt_220.jpgGustaf Görfelt är redaktör för Kungsbacka-Nytt och var tidigare reporter på Kungsbacka-Posten. Har tidigare skrivit i Expo om traditionalism och den ryske krigsherren Roman von Ungern-Sternberg. Foto: Privat

Vem var Codreanu?
– Corneliu Codreanu var den mest framträdande fascistledaren i Rumänien under mellankrigstiden. Han grundade den revolutionara kamporganisationen Järngardet, en paramilitär rörelse som kännetecknades av våldsam antisemitism i kombination med kristen mysticism. Han mördades av den styrande regimen i Rumänien 1938, säger Gustaf Görfelt

Vad är hans viktigaste politiska bidrag?
– Codreanus viktigaste politiska bidrag var att han organiserade sin rörelse som autonoma revolutionära celler istället för som ett traditionellt massparti.

Varför tror du extremhögern fortfarande attraheras av honom?
– Huvudsakligen för att den organisationsmodellen är mycket mer användbar för dagens marginaliserade högerextrema rörelser än de tyska nazisternas modell. Men också för att Codreanus kompromisslösa attityd och hans status som politisk martyr gör honom till en perfekt ikon. I likhet med Che Guevara har han blivit ett sorts ”varumärke” som sympatisörerna kan fylla med lite vad de vill.

Läs Gustav Görfelts artikel ”Nazismens Che Guevara” i Expo 2/2011

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.