Högerextremist ska betala 11 000 till socialdemokrat

Publicerad 2011-11-10 14:39

Björn Cederström från Försvarskåren Sveriges självförsvar i samband med en antimuslimsk demonstration i Göteborg tidigare i år. Foto: David Lagerlöf/Expo

Tingsrätten i Linköping fann på onsdagen att ledaren för organisationen Försvarskåren Sveriges självförsvar, Björn Cederström, ska betala 11 000 kronor till en socialdemokratisk politiker som krävt honom på skadestånd.

Det var den 22 augusti i år som Björn Cederström på Facebook lade upp ett fotografi på en socialdemokratisk politiker tillsammans med dennes personuppgifter samt en text med rubriken ”varning”. I texten kallades socialdemokraten bland annat för ”galning” och ”slödder”. Händelsen anmäldes och på tisdagen beslutade Linköpings tingsrätt att Cederström ska betala socialdemokraten 11 000 kronor.

– Det är inte rätt och rimligt att hänga ut personer på det här sättet. Sedan är det obehagligt eftersom han kopplingar till nationalsocialistiska grupperingar, säger socialdemokraten till Expo.se.

Domen har dock inte vunnit laga kraft och är en så kallad tredskodom. Innebörden av tredskodomen är att den ena partens yrkanden fastställs, om stämningen anses rimlig, trots att den andra parten inte yttrat sig. Björn Cederström har uppmanats att lämna ett svar på stämningen mot honom, men någon sådant har inte inkommit till rätten. Cederström har fram till i början av december på sig att begära att målet ska tas upp igen.

Innan Björn Cederström grundade Försvarskåren Sveriges självförsvar drev han det numera nedlagda Nationalsocialistiska Svenska arbetarpartiet.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.