Under lördagen anordnades demonstrationer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg under temat ”Ta tillbaka SVT och public service” i vad de uppger vara en ”kärleksmanifestation för Sverige”. Deltagarna menar att public service ”levererar mörkläggning, polariseringar och lögner”.

Den största samlingen skedde i Stockholm och lockade runt 250 deltagare. Demonstrationen genomfördes utan att tillstånd ansökts för den, men polisen var införstådd att att den skulle ske och hade en insats på plats.

Tåget gick från Tessinparken på Östermalm för att samlas TV- och radiohusen. På plats hölls det tal.

Talarna hämtades från de högerextrema och konspirationsteoretiska aktörer som stod bakom arrangemanget, som sajten Frihetsnytt, SwebbTV och Knapptryckarna. Bland talarna återfanns även politiker för Alternativ för Sverige.

– Vi måste rensa ut alla yttrandefrihetshatande propagandister på SVT, sa till exempel Tor-Björn Richthoff Änglasjö från Frihetsnytt och menade ett det behövs en radikal lösning.

– Nej, det finns inga undantag, alla ska få sparken. Varenda en där inne ska ställas inför domstol, och dömas till stenhårda straff! tillade han.

Andra talare var mer fokuserade på antivaccin. En hävdade till exempel att 17 miljoner människor dött av vaccin.

Samlingarna i Göteborg, Malmö och Helsingborg lockade betydligt färre deltagare. Strax under 70 i Göteborg, ett 30-tal i Malmö och ca 20 i Helsingborg.

Samlingen i Malmö mot SVT lockade endast ett fåtal. Foto: Expo

Nätverket bakom protesterna

Det var tredje gången som det anordnades en samling under namnet Kärleksmanifestationen. De två tidigare var endast i Stockholm. Den föregående var i februari och även då riktades protesten mot SVT och public service.

Som initiativtagare till protesterna anges en person, som redan under coronapandemin var en av de drivande bakom Frihetsrörelsen, den mest framgångsrika aktören bakom protesterna mot restriktioner och vaccin. Han har inför ”kärleksmanifestationerna” försökt mobilisera brett och har i det sammanhanget bland annat medverkat i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens kanaler.

Men den egentliga spindeln i nätet bakom Kärleksmanifestationen är sajten FrihetsNytt och framför allt den bakomliggande organisationen Nätverket.

Läs mer: Här är aktörerna bakom ”kärleksmanifestationen”

Lördagens demonstrationer kunde genomföras utan några ordningsstörningar eller ingripande från polisen.

Ett 70-tal personer samlades på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Foto: Expo
Talen i Helsingborg handlade bland annat om vaccin och invandring. Foto: Expo