Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

13 000 medlemmar i Sverigedemokraterna och SDU ska bli uppringda och få höra en förinspelad uppläsning av Jimmie Åkesson om att gå och rösta i kyrkovalet den 15 september. Målet är att fördubbla partiets mandat i kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande organ.

En genomgång av Sverigedemokraternas kyrkopolitik, visar att partiet står för en kyrka med mer detaljstyrning uppifrån. Partiet har framställt en rad krav. De vill avbryta interreligiösa samarbeten och anklagar kyrkan för att "islamisera det svenska samhället".

Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD) som skrivit
Sverigedemokraternas kyrkomanifest, förklarade till Expo Idag i slutet av augusti när han presenterade manifestet, att partiet vill föra dialog med andra trossamfund genom mission.

– Man ska vara tydlig i mötet med andra religioner. Man kan ha en dialog, men det ska finnas en gräns där man lyfter fram sitt eget budskap och i det här fallet också det med missionsbefallningen.

– Kyrkan har ett uppdrag att övertyga andra om att den kristna tron är den rätta. Det gör man inte genom att bjuda in imamer att mässa från koranen i kyrkan, fortsätter Karlsson.

Hur ska man föra dialog?

– Det gör man genom att bedriva ett inhemskt missionsarbete i
invandrartäta förorter eller andra områden där väldigt liten andel av de boende är kristna.

Sverigedemokraterna har en väljargrupp som sällan besöker
kyrkan. En undersökning av Valforskningsprogrammet visar att 60 procent av SD-väljarna aldrig går i kyrkan, det är bara Vänsterpartiet med sina 62 procent som har en väljarkår som går mindre i kyrkan. Endast tre procent av de sverigedemokratiska väljarna går i kyrkan minst en gång i månaden.

Sverigedemokraterna kräver att kyrkan ska upphöra med "sitt stöd till massinvandringen". Istället ska kyrkan "bevara kulturarvet" och den "nationella gemenskapen".

Sverigedemokraternas har tidigare motsatt sig samkönade äktenskap. Mattias Karlsson säger att partiet nu menar att det är upp till varje samfund att avgöra om de vill viga homosexuella.

– Vi var kritiska när den frågan var aktuell. Vi tycker än idag att det bör vara upp till samfunden själva att avgöra. Men den frågan som
står högst upp idag är väl frågan om månggifte som seglar upp som nästa strid på det området.

Varför var ni kritiska till samkönade äktenskap?

– Det handlade om familjen och framförallt som vi tog vår
utgångspunkt i, att alla barn har rätt till en far och en mor. Det blir märkligt att godkänna äktenskap om man inte också godkänner familjebildning, säger Karlsson.

Sverigedemokraterna tycker även att kyrkan ska mildra kravet på att blivande präster måste ställa sig bakom kvinnliga präster för att få prästvigas.

– Det är inte acceptabelt att diskriminera kvinnliga präster för att man har en religiös övertygelse som gör en skeptisk. Däremot kan kyrkan vara mer dialoginriktad mot de trosinriktningar som är skeptiska till det. Idag kan man inte bli prästvigd om man har den uppfattningen att kvinnor inte ska vara präster, det tycker jag man ska fundera över, säger Karlsson.

En central fråga för Sverigedemokraterna i kyrkovalet
är att göra det svårare för papperslösa och det kräver att kyrkans lokaler inte används för att hjälpa papperslösa.

"Civil olydnad, inklusive gömmande av utländska medborgare som vistas i landet illegalt, skall inte accepteras som en del av kyrkans verksamhet, skriver Sverigedemokraterna i sitt manifest.

Partiet vill även "stärka kyrkan och kristendomens ställning i det svenska samhället". Det är ett något som inte har uppfattats som en viktig fråga av väljarkåren. Av Sveriges hela väljarkår tycker endast tre procent att detta är ett bra förslag, Andelen som tycker detta är ett dåligt förslag låg 2010 på 61 procent, enligt Valforskningsprogrammets
undersökning.

Trots satsningar på kyrkovalet så kan Sverigedemokraterna inte ställa upp med några lokala kandidater på flera orter. Tre av dem är traditionellt starka fästen för Sverigedemokraterna, Landskrona, Trelleborg och Tierp.

I Trelleborg där partiet sitter på sju mandat i kommunfullmäktige förklarar Sverigedemokraternas oppositionsråd, Helmuth Petersén, till Sydsvenskan att de inte ställer upp med kandidater pågrund av rädsla för att de har för få politiker för att fylla platserna. I Landskrona är ingen intresserad av kandidera, säger paritets lokala ordförande Stefan Olsson till Landskrona Posten, rapporterar TT.

Ämnen i artikeln