Drönarbild över Strandhälls hem var att gå för långt – för tillfället | Expo.se

Drönarbild över Strandhälls hem var att gå för långt – för tillfället

Publicerad 2021-12-03 16:16

Niclas Nilsson
Kommentar

Att Rebecka Fallenkvist (SD) publicerade bilder av Annika Strandhälls (S) hem var ett övertramp, även för M och KD. Men kommer den gränsen att bestå? När Sverigedemokraterna förflyttar positionerna gör de detta genom att ta två steg fram och ett tillbaka. Och Rebecka Fallenkvist är en av dem som går i täten.

Rebecka Fallenkvist, talesperson för Arbetsmarknad- och näringslivspolitik i SD:s ungdomsförbund tar, som representant för SD Stockholm, plats i talarstolen under partiets landsdagar i helgen och låter bestämt meddela partikamrater från landets alla hörn att ”Vi är inte Moderaterna, vi är inte Kristdemokrater. Vi är Sverigedemokrater. Så nu måste vi ta de beslut som är nödvändiga.”

Mottot omsatte Rebecka Fallenkvist själv i praktik bara några dagar senare när hon under gårdagen spred drönarbilder på det socialdemokratiska statsrådet Annika Strandhälls hus på Twitter.  I inlägget förklarar Fallenkvist att hon fått bilden av ”en engagerad tittare”. Fallenkvist är nämligen, förutom sina politiska uppdrag för partiet, också profilerad programledare i Sverigedemokraternas egen webbtv-satsning Riks.

Riks är trots sin journalistiska förpackning inget annat än SD:s plattform för opinionsbildning. Det är här Sverigedemokraterna, framför ögonen på tusentals tittare, placerar stora delar av sin ideologiska och kulturella debatt och skolning. Inte sällan bygger Riks broar till Moderaterna och Kristdemokraterna genom att bjuda in företrädare från dessa partier för att i inställsam och vänskaplig ton samtala om politik.

Expo har under en lång tid sett hur delar av den svenska ytterhögern hängt ut politiska motståndare med namn, familj, adress och foton på bostäder kombinerat med påverkanskampanjer mot exempelvis personers arbetsplatser. Vi har bland annat uppmärksammat hur aktivister från högerextrema Alternativ för Sverige för Exakt24:s räkning använt sig av den här strategin förtäckt som ”granskande journalistik”.

Att liknande metoder och tilltal skulle spridas vidare och till slut hitta en hamn hos personer verksamma i SD:s mediekanal Riks var bara en tidsfråga. Förra veckan spred samma Fallenkvist en film där hon smygfilmar en EU-migrant och sedan lägger upp klippet med en förnedrande och häcklande kommentar. Detta möttes med uppskattande hyllningar och applåder från hennes och Riks följare.

Men Fallenkvists twitter-inlägg om Annika Strandhäll föll inte ut så väl som planerat. Både moderata och kristdemokratiska företrädare, inte minst Ebba Busch, gick ut och kritiserade och tog avstånd vilket ledde till att Fallenkvist under dagen har fått be om ursäkt och radera sitt inlägg.

När partiets nyvunna kompisar säger ifrån blir det känsligt för Sverigedemokraterna.

Kommer händelsen stämma till eftertanke, eller rentav leda till någon form av rågång för medverkan SD:s mediekanaler hos exempelvis Moderaterna och Kristdemokraterna? Det är för tidigt att säga men att flera personer inom borgerligheten väljer att markera först nu ger väl en fingervisning om att så inte blir fallet.

Ett som är säkert är att SD inte kommer hålla igen under nästkommande valår – tvärtom. SD är trygga med att ha en fot innanför borgerlighetens dörr och den andra i extremhögerns bruna mylla. Sverigedemokraterna vet att om M och KD ska få tillgång till Rosenbad kommer de snällt få dansa med när SD:s propagandamaskineri bjuder upp.

Drönarbilder över ett statsråds hem var just nu att dra det lite för långt. Men vi är bara i december 2021. Gränser kommer kunna flyttas en bra bit till lagom till valet. Ett steg bakåt, två fram. Det här är bara början.

Niclas Nilsson är researcher och utbildare på Stiftelsen Expo.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons