En handfull högerextremister i ”Salemmarschen” | Expo.se

En handfull högerextremister i ”Salemmarschen”

Publicerad 2021-12-14 15:38

Salem centrum

Under början av 2000-talet var den högerextrema marschen i Salem extremhögerns viktigaste samlingspunkt. På lördagen var danske Rasmus Paludan på plats i kommunen.

En handfull högerextremister kopplade till det danska partiet Stram Kurs marscherade i Salem på lördagen. De gick samma väg som den så kallade Salemmarschen gick under början av 2000-talet.

Det högerextrema och antimuslimska partiet Stram Kurs partiledare, Rasmus Paludan, marscherade på lördagen från Rönninge, söder om Stockholm, till den plats där en 17-åring dödades den 9 december 2000.

Innan demonstrationen hade kommunen och boende uttryckt oro och missnöje över planerna. Men enligt polisens presstalesperson Anna Westberg gick helgens demonstration lugnt till, rapporterar Mitt i Botkyrka/Salem.

– Det var en handfull personer som deltog i den här allmänna sammankomsten och sedan var det en mindre skara åhörare på cirka 30 personer som samlades i anslutning till att de här personerna uttryckte sina åsikter. Den skedde överlag utan några ordningsstörningar och vi hade en utsänd resurs som fanns på plats från polisens sida, säger hon till Mitt i Botkyrka/Salem.

Inom den svenska extremhögern ses 17-åringen som en martyr, och under 2000-talets första år samlades de i Rönninge/Salem för att hedra hans minne. Som mest lockade demonstrationen runt 2000 deltagare.

Rasmus Paludan bränner Koranen i Skärholmen, Stockholm.
Rasmus Paludan bränner Koranen i Skärholmen inför en liten skara supportrar. Foto: Fredrik Swartling

Stram Kurs partiledare Rasmus Paludan avslöjades under hösten för att ha pratat sex med minderåriga barn i partiets egen Discord-grupp, vilket fick den svenska extremhögern att vända honom ryggen.

Han har gjort sig ökänd för att bränna koranen på offentliga platser, vilket skett vid ett flertal tillfällen i Danmark och Sverige. Men inte vid helgens demonstration i Salem.

Däremot genomförde Paludan en aktion på torget i Skärholmen centrum tidigare samma dag där Koranen brändes. Även i Skärholmen deltog blott en handfull anhängare. 

Ramus Paludan och hans anhängare bränner Koranen i Skärholmen, Stockholm.
Aktionen i Skärholmen lockade ett fåtal anhängare. Foto: Fredrik Swartling

Enligt Expos fotograf på plats försenades själva eldningen i Skärholmen av att en av hans svenska supportrar, en kvnnlig aktivist i Alternativ för Sverige, sprang iväg med Koranen i protest. När hon sedan återkom till manifestationen släptes hon inte innanför avspärrningen.

Enligt vad Anna Westberg uppger till Mitt i Botkyrka/Salem så uttrycktes det också ”diverse tillmälen” i anslutning till manifestationen i Skärholmen.

– Då valde vi att upprätta en anmälan om hets mot folkgrupp, säger hon till tidningen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons