Nazister förlorar lokal i Deje | Expo.se

Nazister förlorar lokal i Deje

Publicerad 2023-06-21 11:46

Gym XIV har sedan 2022 drivit högerextrem kampträning i Centrumhuset i Deje, Forshaga kommun.

Gym XIV har sedan 2022 drivit högerextrem kampträning i Centrumhuset i Deje, Forshaga kommun.

Nazistiska Gym XIV i Deje förlorar sina lokaler, det står klart sedan kommunfullmäktige i Forshaga på tisdagen beslutade att köpa fastigheten. Tanken är att huset ska rivas.

Den nazistiska gruppen Gym XIV har sedan 2022 i Centrumhuset i Deje bedrivit kampträning och anordnat olika typer av högerextrema evenemang. Nu stoppas verksamheten sedan det beslutats att Forshaga kommun köper fastigheten, vilket bland annat SVT rapporterat om.

Lyssna på Studio Expo:

Gym XIV är aktiva i Deje och verksamheten sammanflätad med nazistiska Hammerskins som även de har en lokal i Deje. En stor del av personerna i Gym XIV har även deltagit i Hammerskins aktiviteter under de senaste åren.

Gym XIV, där romerska siffran 14 sannolikt syftar på den rasideologiska sloganen de 14 orden, leds av Ludvig Delin. Han var under många år en framträdande aktivist i det numera nedlagda, nazistiska Svenskarnas parti.  

Efter det har Ludvig Delin haft en ledande roll i den högerextrema miljön Värmland, där han drivit egna projekt som White Boys Värmland och även varit aktiv i den överlappande nazistiska organisationen Hammerskins.

2015 dömdes Delin för hets mot folkgrupp för grovt antisemitiska inlägg där judar framställdes som parasiter som måste dödas.

Under 2020 anställdes Ludvig Delin av Det fria Sverige, DFS, som medlemsansvarig. Han drev projektet ”Fri svensk i rörelse” som samlade DFS-medlemmar för träffar med föreläsningar, gemensam träning och med betoning på lokal och regional organisering.

Anställningen blev dock kortvarig. Sommaren 2021 stod det klart att Delin fått sparken från sitt uppdrag som en följd av en schism mellan honom och DFS ledning.

Enligt vad SVT rapporterar så är tanken är att byggnaden i Deje, som uppges vara i dåligt skick, ska rivas.

Nya Wermlands Tidning rapporterar även att Länsstyrelsen i Örebro – som har ansvar för tillsynen av kampsportsmatcher på nationell nivå – har lämnat in anmälan till polisen i Bergslagen om att illegala kampsportsmatcher anordnas på adressen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons