Dan Park döms för Zyklon B-burk utanför judisk församling | Expo.se

Dan Park döms för Zyklon B-burk utanför judisk församling

Publicerad 2023-10-18 11:55

Dan Park i Nordiska motståndsrörelsens förstamajdemonstration i Falun 2017.

Så sent som i september dömdes Dan Park till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Nu döms han igen. Den här gången till två månaders fängelse.

Högerextremisten Dan Park döms till fängelse för olaga hot och hets mot folkgrupp för att ha placerat en burk märkt med ”Zyklon B” utanför Judiska församlingen i Göteborg. Han döms även för att ha monterat en pärlplatta med hakkors vid ett judiskt museum.

Det var i juni förra året som högerextremisten Dan Park placerade en burk med texten ”Zyklon B” utanför Judiska församlingen i Göteborg. Två månader senare satte han även upp en pärlplatta i form av ett hakkors på Judiska museets fasad i Göteborg.

Nu dömer Göteborgs tingsrätt Dan Park till två månaders fängelse för två fall av hets mot folkgrupp. För Zyklon B-burken döms hans även för olaga hot.

Dan Park, som kallar sig själv för gatukonstnär, medger omständigheterna men förnekar brott med hänvisning till hans ”rätt att uttrycka sin konst” och yttrandefriheten. Tingsrätten menar att det är en invändning som inte fråntar honom brottsligt ansvar.

Återfallsförbrytare

Dan Park har återkommande sedan 1996 dömts för ett flertal fall av hets mot folkgrupp. Så sent som den 18 september i år dömdes han till fyra månaders fängelse för brott som begåtts mellan september 2020 och december 2022, vilket Expo tidigare har rapporterat om.

Han medverkar också återkommande vid olika högerextrema sammankomster, bland annat med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons