SD-politiker åtalas för hets mot somalier | Expo.se

SD-politiker åtalas för hets mot somalier

Publicerad 2023-10-09 13:58

Uppdaterad: 
2023-10-09 14:45

SD-politikern Tom Boman åtalas för hets mot folkgrupp för vad han skrivit om somalier på sociala medier. När hans skriverier uppmärksammades tidigare i år valde han att ta en timeout från politiken.

Tom Boman, 56, sitter i Gällivare kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna, där han även är ledamot i kommunstyrelsen. Nu åtalas han vid Gällivare tingsrätt för hets mot folkgrupp.

Åtalet rör att han på sociala medier skrivit:

”Är man man så pissar man på somalierna som sprider död över vårt samhälle, eller så röstar man på miljöpartiet”.

Åklagaren menar att han begick gärningen med uppsåt.

Redan i februari uppmärksammade Norr media att Tom Boman på sociala medier spridit flera ”stötande inlägg”, bland annat det som han nu åtalas för. Efter det valde Tom Boman att ta en timeout från sitt politiska arbete och har efter det inte medverkat på kommunfullmäktigemötena.

Om åtalet och en eventuell dom får konsekvenser för hans fortsatta politiska arbete är oklart. När Expo når Tom Boman avslutar han genast samtalet.

Partiets ordförande i Gällivare, Eric Palmqvist, skriver i ett mejl till Expo att han inte haft kontakt med Tom Boman på flera månader. Enligt Palmqvist så har Boman nyligen även valt att avsäga sig samtliga sina uppdrag förutom platsen i kommunfullmäktige. Beslut om hans avsägelser kommer att hanteras på nästa fullmäktigemöte.

– Hans bevekelsegrund för att inte avsäga sig platsen i KF är okänd för oss. Vi kommer att följa utfallet i rättsprocessen. Fällande dom som vunnit laga kraft blir en fråga för partiets medlems- och kandidatutskott att hantera, skriver Eric Palmqvist. 

Huvudförhandling i målet är planerad till den 1 november.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons