Extremhögerns försök att tysta med förtalsmål misslyckas igen
En högerextrem aktörs försök att stämma en av Expos medarbetare för förtal misslyckades som förväntat. Men det är ingen anledning att släppa vaksamheten på extremhögerns olika sätt att angripa sina politiska motståndare, skriver Expos chefredaktör Anna Fröjd.
Publicerad: 2024-09-23, 18:25
Lästid: 3 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
För att vara självutnämnda yttrandefrihetsförespråkare får man säga att extremhögern är bäst i klassen på att försöka tysta oliktänkande. I ena andetaget avfärdas exempelvis hets mot folkgrupp-lagstiftningen för att endast vara ett försök att tysta ”invandringskritiker”. I nästa andetag hyllas metoderna för att skrämma sina meningsmotståndare – journalister, politiker, åklagare, forskare, antirasister och andra de ogillar – till tystnad. Verktygen de använder är många och sträcker sig från uthängningar och olika former av trakasserier till regelrätta hot och våldshandlingar – eller som vi sett under senare år att använda sig av lagen för att med rättsprocesser tysta kritiker.
Ett av de mer samlade och organiserade satsningarna för det sistnämnda är projektet Förtalsombudsmannen, FO, som lanserades i början av 2023. Projektets uttalade syfte var att ”masstämma vänsterfolk” för att sedan kunna etikettera dem som kriminella.
Förtalsombudsmannen bistår den person som känner sig förtalad med stämningsansökan och erbjuder juridiskt och ekonomiskt stöd för att täcka avgifter kopplade till stämningen. Den högerextrema medieaktivisten Christian Peterson ligger bakom projektet.
Förtalsombudsmannen har som projekt rönt en del uppmärksamhet, men kan likväl inte beskrivas som en särskilt lyckad satsning. Centerpolitikern Anton Sauer fanns inte skadeståndsskyldig för förtal efter stämning från högerextrema poddaren och opinionsbildaren Ingrid Carlqvist, ett mål hon drev med stöd av FO. Hon har förlorat i två instanser och nu överklagat till Högsta domstolen – det återstår att se om HD beviljar prövningstillstånd. Även Aftonbladetskribenten och den antifascistiska aktivisten Mathias Wåg stämdes i ett ”FO-mål” väckt av en person med lång bakgrund inom extremhögern. Även denna stämning ogillades, vilket är överklagat och väntar på ett avgörande.
I dag kom ytterligare en ogillande dom – den här gången i en stämning mot Expos utbildare och researcher Morgan Finnsiö. I det fallet var det Christian Peterson själv som stämt Expo-medarbetaren för en post på Twitter.
Visst finns det fortfarande en möjlighet för FO eller andra högerextremister att vinna ett mål eller två. Det finns i dag samtidigt en medvetenhet om att projektet blott är ett politiskt verktyg med målet att begränsa både yttrandefriheten och tysta de röster som slår vakt om demokratin och som vill synliggöra och granska den organiserade rasismen. Dessutom ska EU skärpa sitt regelverk för att skydda journalister, aktivister och akademiker från vad de kallar ”rättegångsmissbruk”, vilket sannolikt ytterligare kommer ta udden av just den här formen av aktivism.
De exempel som lyfts fram här är samtliga offentliga personer som är vana att stå i skottgluggen. För en lokal antirasist eller flyktingaktivist kan en förtalsärende vara ett hårdare slag – desto viktigare att vi tar ett gemensamt ansvar att oförtröttligt fortsätta granska och ifrågasätta dem som utmanar de demokratiska värdena – utan att låta oss påverkas av extremhögerns försök att tysta oss.