Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag ser att det här var en vinst för all granskande journalistik, all granskning av extremhögern. Det innebär att vi kan benämna var de står någonstans ideologiskt. Och diskutera våra granskningar på sociala medier och i poddar, säger Mathias Wåg till Expo.

Frilansjournalisten Mathias Wåg stämdes av den högerextrema profilen Dan Lindberg, som ansåg att Wåg gjort sig skyldig för förtal genom att på sociala mediet Twitter skriva att Lindberg är ”en av Sveriges ökändaste dömda nazister”. Wåg ska även ha sagt ungefär samma sak i en podd. Lindberg drev målet med hjälp av det högerextrema projektet Förtalsombudsmannen.

Stockholms tingrätt går på Mathias Wågs försvar och konstaterar ”att påståenden om att en meningsmotståndare är extremist eller anti-demokrat inte utgör förtal. Att inom ramen för en offentlig debatt, såsom på Twitter, påstå att någon är nazist är således inte straffbart”.

Den fortsätter:

”Enbart ett påstående om att någon är dömd – även om det förenas med ett värdeomdöme om att denne är ökänd nazist – utgör inte ett sådant utpekande om brottsligt leverne att det är förtalsgrundande.”

Rätten slår vidare fast att det finns ett ”starkt allmänintresse av att känna till vilka som driver opinionsbildningen i samhället” vilket gör det eventuellt förtalsgrundande påståendent kring Lindbergs tidigare dom som uttaltas i en podcast försvarlig. Därför menar tingsrätten att stämningen ska ogillas.

Mathias Wåg har sedan 1990-talet följt och bevakat svensk extremhöger. På 1990-talet var han en del av den autonoma vänstergruppen Antifascistisk aktion, AFA, men har sedan många år lämnat AFA och säger i dag att han inte tror på våld som metod.

Men Wåg har fortsatt att bevaka den högerextrema miljön som journalist och är i dag en auktoritet inom området. Han skriver bland annat för Aftonbladet kultur och är ansvarig utgivare för tidningen Brand.

Den som stämde Wåg, Dan Lindberg (tidigare Berner), har som Expo tidigare rapporterat om en lång bakgrund inom svensk nazism och är fortfarande en del av extremhögern – under senare år framför allt inom Det fria Sveriges verksamhet och som skribent på Nya Tider. Han dömdes för dråp 2003, för en gärning som skedde 1994.

Lyssna på Studio Expo:

Dan Lindbergs mål har drivits med stöd av den så kallade Förtalsombudsmannen, ett högerextremt projekt som syftar till att misskreditera, tysta och störa politiska motståndare genom att stämma dem för förtal.

Grundare och ansiktet utåt för Förtalsombudsmannen är Christian Peterson, med bakgrund i Alternativ för Sverige och medarbetare på Exkat24/Insikt24. Han stödjer och samverkar även med den anonyma uthängningssajten Vänsterkollen och har stöttat Nordiska motståndsrörelsens uthängningssajt Avmaskerat ekonomiskt.

I en artikel som Dagens Nyheter publicerade på fredagen framgår även att Christian Peterson varit en del av Nordiska motståndsrörelsen och under pseudonym medverkat i en av organisationens poddar. I podden uppger han att han är medlem och aktiv i nazistorganisationen.

Peterson står även själv åtalad för grovt förtal. Ett mål som hade sin första förhandlingsdag på torsdagen.

Läs mer: Alla våra artiklar om Förtalsombudsmannen

Förtalsombudsmanen bistår just nu flera andra pågående juridiska processer rörande förtal, bland annat mot en anställd på Expo.

– Jag tror att den här domen kommer att innebära pyspunka för hela Förtalsombudsmannen. De driver ju framför allt mål där de som stämmer är kända personer som Ingrid Carlqvist och Rasmus Paludan, säger Mathias Wåg.