Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I måndags avslöjade Expo att Sverigedemokraternas representant i försvarsutskottet och tidigare försvarspolitiske talesperson för partiet, Roger Richthoff, delat en antisemitisk propagandafilm som tackade Ryssland för invasionen av Ukraina.

Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet. Men den verkliga skandalen är inte uttalandet i sig, det är att SD under så lång tid låtit honom hållas.

Richthoffs extremism borde varit känd inom partiet sedan länge. Han har under flera år delat inlägg om att det pågår ett inbördeskrig i Sverige, om att etniska svenskar ”byts ut”, om att etablerade medier sprider ”fake news” och under det senaste åren spridit stora mängder konspiratoriskt material om covid-19 och vaccinet från högst opålitliga källor.

Upprepade gånger delar han och skriver positiva omdömen om den konspirationistiska sajten Swebbtv och högerextrema Nya Tider – båda aktörer som han själv medverkat i. Han har uppmuntrat sina följare att ta del av innehåll på högerextrema Palaestra Media, som drivs av Jonas Nilsson, tidigare aktivist i Svenska motståndsrörelsen.

Trots detta har partiet, mitt i den största säkerhetspolitiska krisen sedan andra världskriget, låtit honom ta plats i försvarsutskottet och med det betrott honom med tillgång till säkerhetsklassade försvarsuppgifter.

”Hur vi hanterar Richthoff-ärendet nu till exempel borde visa väldigt tydligt att det inte är partiets linje, det är ingenting vi accepterar”, säger Jimmie Åkesson i dag till TT med anledning av Richthoffs uppmärksammade sociala medie-inlägg.

Testar skenmanöver

Men är det verkligen sant? Agerade partiet när de konfronterades med uppgifterna om att Richthoff delat antisemitisk och Kreml-vänlig propaganda som Åkesson påstår?

Som vanligt duckade partiet att över huvud taget svara när Expo ville ställa frågor. Först när annan media, i det här fallet TT, söker svar kände sig partiet tvungna att kommentera.

Det första försöket att gjuta olja på vågorna kom i tisdags med beskedet att Richthoff inte skulle vara valbar i höstens val. Anledningen var enligt partiets gruppledare Henrik Vinge att Richthoff ”gång på gång” visat ”uselt omdöme i sociala medier”.

Enligt Richthoff meddelade han i själva verket partiet att han inte skulle kandidera i kommande val redan 2018. En petning som inte ens var en petning, och som alltså innebar att de skulle låta honom sitta kvar i försvarsutskottet året ut.

I takt med att kritiken växte ändrade partiet hållning. På onsdagen meddelade SD att Richthoff tvingas lämna utskottet och att de öppnat ett uteslutningsärende. Richthoff kontrade med att själv lämna partiet och sitter nu kvar som politisk vilde i riksdagen.

Sverigedemokraterna visar gång efter annan att löftet om att hålla rent i de egna leden inte är särskilt djupt grundat i partiet. Det första beskedet i tisdags visar att partiet bara agerar för att blidka kritiker och för att inte hamna i onåd hos eventuella samarbetspartier. Kommer de undan med en skenmanöver nöjer de sig – gör man det inte, som tack och lov var fallet med Richthoff, fattas ett nytt beslut.

Utan medias granskning är partiet uppenbart oförmögna att på egen hand känna igen och agera mot rasism och konspirationstroende inom partiet. Och när de ställs inför faktum visar sig Sverigedemokraterna vara beredda att spela ett högt spel med Sveriges säkerhet som insats.

Anna Fröjd är chefredaktör på Expo.