Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I september väcktes något överraskande åtal mot en 78-åring man i Sölvesborg som i en Facebookgrupp i februari 2021 delat en bild bestående av karikatyrteckningar av ledande politiker från kommunens styrande partier SD, M, KD och lokalpartiet SoL tillsammans med texten "av flyktingfria skäl" samt två hakkors. 

En av de avbildade politikerna var Louise Erixon (SD). Hon ansåg att nazistliknelsen var över gränsen för hur man kan tala om politiska motståndare och att inläggets upphovsman borde dömas för förtal.

För en vecka sedan meddelades en friande dom i Blekinge tingsrätt. Det återstår att se om den överklagas till hovrätten. 

Jag var från början övertygad om att den åtalade mannen skulle frikännas men jag ställde mig ändå frågan: Hur skulle en fällande dom slå mot Louise Erixons egen politiska rörelse som i flera år försökt banka in budskapet att Socialdemokraterna och nazismen hänger ihop?

En officiell kampanj 

En månad före valet 2018 släppte SD:s medieplattform Samtiden en propagandistisk och vilseledande film om Socialdemokraternas historia. Filmen, med titeln ”Ett Folk, Ett Parti”, skildrade Socialdemokraterna som ett slags systerparti till NSDAP som influerade de tyska nazisterna. Såhär skrev åtta forskare som studerat Sverige och Förintelsen:

”Enskilda citat och källor som i filmen presenteras som nya fakta är alltså kända sedan länge men rycks här ur sina sammanhang och vantolkas för att driva tesen att socialdemokratin ligger bakom Förintelsen. Som Ola Larsmo påpekat i Dagens Nyheter är det ett påstående helt utan verklighetsförankring. Historien förfalskas och det gäller genomgående i filmen.”

Sverigedemokraterna kallades ett blåbrunt parti och Jimmie Åkesson anklagar Per Bodlund (MP) för brunsmetning
När Per Bolund (MP) kallade oppositionen för blåbrun svarade Jimmie Åkesson (SD) med anklagelser om brunsmetning. Foto: Skärmklipp/SVT

Löfven liknas vid Hitler

I den sverigedemokratiska rörelsens myller av Facebookgrupper är inlägg som framställer socialdemokrater (i synnerhet Stefan Löfven) som nazister mycket vanliga. 

I gruppen ”Röstar på SD för att jag bryr mig om mitt lands framtid!!!” skriver en användare att Löfven ”försöker släta över sitt eget ursprung och socialdemokraternas nazistiska rötter” genom kritik mot SD.

I ett exempel från pandemivåren 2020 kunde man exempelvis läsa att:

”Hitler önskade utrota judar. Löfven önskar utrota våra gamla och sjuka. Båda är lika illa.”

Det är inte bara partiets anhängare som sprider dessa bilder och inlägg. 

Anne Heinpalu, ledamot i kommunfullmäktige i Götene, lade i september samma år ut en animation på Facebook där Löfvens ansikte förvandlas till Hitlers. Texten: ”Socialdemokraternas rätta ansikte”. 

Någon ifrågasatte delningen och fick svar på tal av Heinpalu som försvarade sin delning. Löfven ”har inte varit bättre än Hitler”, slog hon fast och motiverade det med bland annat situationen för äldre under corona-pandemin och förekomsten av bilbränder och skjutningar i samhället. I ett annat inlägg kräver hon att Löfven och Reinfeldt ska dömas för landsförräderi.

2014 skrev en SD-politiker i Enköping ett inlägg som under de efterföljande åren valsade runt i sverigedemokratiska kretsar:

”Sverige är 2014 en kopia av 1930-talets Nazityskland. Sverigedemokraterna är Sveriges judar”. Sedan presenteras ett antal belägg för denna grova historieförfalskning. 

Medier och internet används för att sprida ”en nidbid av SD och dess väljare”. Detta påstås vara precis samma sak som den nazityska propaganda mot judar på 30-talet.

Listan fortsätter. Motdemonstranter som stör sverigedemokratiska torgmöten likställs med Kristallnatten. Nazisternas politik för att isolera judarna från den ”ariska” befolkningen och frånta judarna arbete och försörjning likställs med sverigedemokrater som ”unfriendas” på Facebook och de andra partiernas (vid tidpunkten) ovilja att samarbeta med SD.

Företrädare för den mer intellektuella delen av den sverigedemokratiska rörelsen ekar idéerna.  Dan Korn, knuten till SD:s tankesmedja Oikos, liknande i Sveriges Radio sverigedemokrater vid judar under andra världskriget och SD:s politiska motståndare vid nazister: 

”Vi måste förstå vad det var som ledde fram till Förintelsen. Det var antisemitism, det var förföljelse. Förföljelse är något som finns bland människor i alla kulturer, i alla samhällen, hela tiden, och väldigt mycket av det som idag sägs mot till exempel Sverigedemokraterna är samma form av demonisering som faktiskt drabbade judarna en gång i tiden”.

Falsk debatt om ”brunsmetning”

Sverigedemokraterna och deras tillskyndare försöker genom anklagelser om ”brunsmetning” att få tyst på en legitim men för dem obekväm diskussion om SD:s rötter, demokratisyn och samtida kopplingar till högerextremism. 

Samtidigt är det från dessa opinioner talande tyst om den historieförfalskande kampanj som SD, från kommunikationsavdelningen ner till anhängarna på nätet, i flera år bedrivit för att koppla socialdemokraterna till nazism.

Jonathan Leman är researcher på Expo.

Ämnen i artikeln