Nya Dagbladet är en högerextrem och konspirationsteoretisk nyhetssajt som startades 2012. Sajten är NMR-vänlig men beskriver sig själva som en ”oberoende humanistisk dagstidning” som särskilt bevakar ”frågor om mänskliga, kulturella och etniska rättigheter, integritet och övervakning, miljö och hälsa”.

Sajten drivs av Markus Andersson, Isac Boman och Per Nordin genom bolaget Aeon Media AB.

Läs mer: Känd svensk forskare skulle donera till högerextrem stiftelse

Grundare, chefredaktör och ansvarig utgivare är Markus Andersson som tidigare hade en drivande roll i det numera nedlagda högerextrema partiet Nationaldemokraterna. Han petades dock efter ett försök att avancera inom partiet. I stället bildade han Aktion för Sverige 2008 – en nationalistisk grupp med ambitionen att bli ett parti. Gruppen har inte haft någon synlig aktivitet på sin sajt sedan 2016, men föreningen är fortfarande registrerad som aktiv.

Markus Andersson tog med sig den etnopluralism som Nationaldemokraterna och Aktion för Sverige drev, till Nya Dagbladet – en vision om att etniska grupper ska separeras och leva åtskilda. Ett exempel på det är att Nya Dagbladet 2017 lanserade en upplysningskampanj om ”etniska rättigheter” på sin sajt. Den uppmanade läsarna till att ladda ner kampanjmaterial för spridning och bidra med ”livskraft för det folk du tillhör”. Bland annat spred sajten genom kampanjen myten om det stora folkutbytet.

Nya Dagbladet lanserade 2017 en kampanj för ”etniska rättigheter” och sprider bland annat konspirationsteorin om det stora befolkningsutbytet.
Material från Nya Dagbladets upplysningskampanj om ”etniska rättigheter” Expo arkiv

Kopplingar till Ryssland

2017 kunde Dagens Nyheter avslöja att delar av Nya Dagbladets finansiering hade kopplingar till ryska och ukrainska affärsmän. 

Annonser för bildelar, snarlika varandra, återkom på sex olika svenska högerextrema sajter: Nya Dagbladet, Nordfront, Fria Tider, Avpixlat, Nya tider och vaken.se. DN:s granskning visade att tre företag, registrerade på samma adress i Östra Berlin, låg bakom bilannonserna – samtliga med ägare kopplade till Ryssland eller Ukraina. Moderbolaget var Autodoc GmbH. Senare kunde en granskning gjord av New York Times 2019 avslöja att samma bolag även hade annonserat på antisemitiska och andra extremistiska sajter i flera länder i Europa, däribland Tyskland, Ungern och Österrike.

”Dess nätverk av onlinebutiker innehåller konstigt nog dolda digitala länkar till en mängd högerextremt och på andra sätt socialt splittrande innehåll,” skriver journalisten Jo Becker i NYT.

Kampanjade mot presstödsmyndighet

2021 nekades sajten presstöd av Myndigheten för press, radio och TV – något sajten påstod var av politiska skäl. Under året hängde Nya Dagbladet ut enskilda handläggare på Myndigheten för press, radio och tv med namn, bild och information om deras sexuella läggning, gymnasiebetyg samt påstådda politiska uttalanden. 2022 beviljades Nya Dagbladet 314 239 kronor i presstöd.

Nya Dagbladet var under 2021 en av alternativmediesajterna som marknadsförde den så kallade ”Tusenmannamarschen” – en demonstration mot coronarestriktioner arrangerad av personerna bakom det som senare kom att kallas Frihetsrörelsen.

I december 2022 hamnar Nya Dagbladet i stället i konflikt med sin bank, som enligt sajten har låst kontot för utlandsbetalningar ”med frågor kring 'penningtvätt' och 'finansiering av terrorism' som förevändning”. Nya Dagbladet uppger även att delar av dess ledning fått besked om att deras privata bankkonton kan låsas.

Med egna ord

”Bidra till en sund befolkningsutveckling, samt glädje och livskraft för det folk du tillhör (…) en mångfald som idag utsätts för ett tyst hot från en dominant ideologi som förespråkar de skilda människobefolkningarnas sammanblandning till enfald och likformighet.”
– redaktionellt material i Nya Dagbladet 21 maj 2017. Upplysningskampanj om etniska rättigheter.

Inget kan svårligen tjäna antisemitism och hämndbegär mot judar bättre än grova överdrifter, myter och krigspropaganda som utan granskning och kritiskt bemötande får fäste i yngre generationers medvetande. Vem skulle det egentligen tjäna att sprida gravt felaktiga uppgifter om den förföljelse av judar som ägde rum under andra världskriget?”
– ledare i Nya Dagbladet den 27 januari 2022.

Det är ett rent objektiv konstaterande att återskapandet av ett svenskt Sverige – det vill säga den geografiska separationen från andra etniska folkgrupper som krävs för att uppnå det målet, handlar om en storskalig återvandring av numera miljontals människor. (…) Judiska intressegrupper har varit och är fortfarande den mest drivande kraften bakom förvandlingen av västerländska samhällen till mångkulturella och mångetniska samhällen. Det är ett kontroversiellt men väl dokumenterat faktum”
– analys ”Är Alternativ för Sverige verkligen ett alternativ för nationalister?” i Nya Dagbladet 25 augusti 2022 av Per Nordin.

Artikeln har publicerats som en del av projketet En sökning bort med stöd av MUCF.