Identitäre Bewegung Österreich (IBÖ) är en nyfascistisk och identitär aktivistgrupp. Den grundades vintern 2012 i Österrike som en imitation av franska Génération Identitaire (GI). I likhet med sin föregångare ingår IBÖ i den identitära rörelsen och är den del av det internationella nätverket av så kallade Lambdagrupper, som alla använder symbolen lambda som logotyp och har snarlika namn och metoder. IBÖ:s grundare och ledare är Martin Sellner, med bakgrund i nynazismen.

I likhet med de övriga Lambdagrupperna säger sig IBÖ värna den europeiska ”etnokulturella identiteten” – ett annat sätt att säga den kristna ”vita rasen”. Identitärerna menar att invandring till Europa utgör ett existentiellt hot för vita kristna européer. De sprider ofta budskapet om ”Det stora utbytet”, det vill säga konspirationsteorin att västvärldens styrande elit systematiskt försöker ”byta ut” européerna genom migration. Lambdagrupperna förespråkar ”etnopluralism”, som innebär etnisk rensning genom ”remigration” av alla som tillhör ”främmande” kulturer. För att uppnå sina mål arbetar Lambdagruppernas medlemmar med ”metapolitisk” aktivism. Det är en strategi som försöker förändra kulturen och det offentliga samtalet, och utöva ett ideologiskt inflytande över etablerade politiska partier, för att därigenom påverka politiken indirekt.

IBÖ står nära sin tyska systerorganisation, Identitäre Bewegung Deutschland (IBD), som grundades ungefär samtidigt.

IBÖ har sina rötter i gruppen WIR, Wiens Identitäre Richtung (Wiens identitära riktning) som grundades kring februari 2012. I november det året reste två representanter för WIR – studenterna Martin Sellner och Alexander Markovics – till Orange i Frankrike för att delta på de franska identitärernas konvent. En månad senare, den 12 december 2012, grundade Sellner och Markovics, tillsammans med studenten Patrick Lenart, Identitäre Bewegung Österreich.

Spektakulära aktioner och mediakampanjer

IBÖ:s första publika aktion med större genomslag kom 2013, då de ockuperade en kyrka i Wien i protest mot flyktingar, något som fick det nationalistiska riksdagspartiet FPÖ att utfärda en ”solidaritetsdeklaration” med identitärerna i den österrikiska pressen. Gruppen fick ytterligare uppmärksamhet i november 2016, då de klättrade upp på statyn av den historiska österrikiska kejsarinnan Maria Theresa i Wien och klädde den i en niqab, samtidigt som de ställde upp en skylt framför statyn med budskapet ”Islamisering? Nej tack!” Aktionen sammanföll med Maria Theresas dödsdag och fick stor uppmärksamhet i media, samtidigt som identitärerna på sin Facebooksida krävde ”remigration av alla de muslimer som avvisar vår sociala ordning”.

Med åren utmärkte sig IBÖ, i likhet med tyska IBD, för sina sociala mediakampanjer och sina moderna kommunikationsstrategier. Bland annat utvecklade de en app, ”Patriot Peer”, för kommunikation mellan identitära aktivister, och en filmstudio, Studio.ID, för att professionalisera sina propagandavideos. Särskilt ledaren Martin Sellner fick genom en aktiv användning av YouTube en alltmer framträdande roll som talesperson för Lambdagrupperna och IBÖ blev nätverkets mest framträdande grupp.

Martin Sellner, IBÖ
Martin Sellner är IBÖ:s ledare. Foto: Creative Commons

Inspirerat till terrordåd

Sommaren 2018 åtalades 17 medlemmar och anhängare till IBÖ för att ha bildat en kriminell organisation och ha hetsat mot muslimer och folk med turkiskt ursprung, men frikändes.

I mars 2019 avslöjades det att Brenton Tarrant, en högerextrem terrorist som tidigare samma månad mördat 50 muslimer i två moskéer på Nya Zeeland och vars manifest var starkt präglat av identitära idéer, hade donerat närmare 16 000 kronor till IBÖ under 2018. Detta upptäcktes i samband med en pågående ekobrottsutredning kring Martins Sellner och föranledde en polisutredning av IBÖ och en razzia mot ledarens bostad. I samband med detta nekade Sellner att han skulle haft något med dådet på Nya Zeeland att göra, men lovade att IBÖ skulle fortsätta kämpa mot ”Det stora utbytet”.

Med deras egna ord

“Vi har läst och anammat Adornos och Horkheimers idéer, och i februari 2012 bestämde vi oss för att vi inte bara kunde läsa och diskutera, vi måste omsätta det i praktik.”

— Alexander Markovics, medgrundare till IBÖ, i intervju med Vienna Review den 6 mars 2013

 

“Framförallt vill vi förändra människors medvetande. Vi vill påverka de politiska partierna utifrån, oavsett vilket parti som plockar upp våra idéer och implementerar dem."

— Alexander Markovics, medgrundare till IBÖ, i intervju med Vienna Review den 6 mars 2013

 

”Vi ser Frihetspartiet [FPÖ], precis som Front National [Rassemblement National, RN] och AFD [Alternative für Deutschland] som en viktig faktor i den europeiska renässansen.”

— Martin Sellner, intervju med Jose Pedro Zúquete, 2016