Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo avslöjade tidigare i veckan att en tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli samtidigt är aktiv i den svenska vit makt-miljön. Tjänstemannen har parallellt med arbetet i riksdagen haft samröre med den rasideologiska föreningen Det fria Sverige och varit aktiv i ett projekt för att skapa lokala separatistiska ”svenska zoner”.

Efter Expos avslöjande meddelade SD att partiet inlett ett uteslutningsärende mot mannen och att han i väntan på den är avstängd från sitt arbete.

Svenska Dagbladet berättar om ytterligare en person på partiets kansli med koppling till projektet Svenska zoner. Mannen, som även är lokalpolitiker, utreds för att ha varit med i Svenska zoners Facebookgrupp, rapporterar SvD.

”Initialt har vi haft samtal med tjänstemannen och påtalat det extremt olämpliga i att överhuvudtaget befläcka sig med den här gruppen. Partiet tar skarpt avstånd från gruppen Svenska zoner och tar detta på mycket stort allvar”, skrev SD:s pressekreterare Christian Krappedal i ett mejl till SvD.

Efter att SD tittat på ärendet så skriver Krappedal till Aftonbladet att partiet ser ärendet som utagerat .

”Vi kan nu konstatera att tjänstemannens kontakt inte sträcker sig längre än ett passivt medlemskap i Facebookgruppen. Mot bakgrund av vårt samtal ser vi därför ärendet som utagerat.”