Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En muslimsk kvinna i slöja som obrydd går förbi insvepta dödsoffer för fredagens terrordåd. I helgen kunde Dagens Nyheter avslöja att en bild som spridits på sociala medier efter terrordådet i Stockholm i själva verket är manipulerad. Kvinnan hade klippts in från en bild från dådet i London i mars. En frilansfotograf som var på plats har i efterhand förklarat att kvinnan var i chocktillstånd.

Bilden är ett av flera exempel på desinformation som fått spridning i spåren av lastbilsattacken i Stockholm. I en intervju i DN förklarar Fredrik Wass, omvärldsbevakare, på Sveriges tidskrifter att stora nyhetshändelser ofta riskerar att skapa ett informationsunderskott som kan utnyttjas av politiska krafter.

– På ett sätt är det också precis det här som terrorhandlingar syftar till, att sprida ett budskap som ska få oss att bli rädda, osäkra och minska vår tillit till varandra. Det här är inget nytt som bara sker nu, det sker hela tiden i våra flöden, och många aktörer tjänar på att piska upp motsättningar mellan grupper och polarisera frågor som i grunden är väldigt komplexa och svåra att svara på, säger han till DN.

Expo har kartlagt myterna och desinformationen som spridits i spåren av terrordådet. I flera fall visar det sig att högerextremister och konspirationistiska aktörer ligger bakom.

Rykten om knivdåd

En av spridarna är sociala mediekontot Politikfakta. Kontot producerar delningsvänliga bilder och korta meddelanden med udden riktad mot bland annat mångkultur, invandring och etablerade medier. Kontot har tidigare uppmärksammats för att sprida desinformation.

I ett inlägg efter dådet skrev de:
 

politikfakta stockholm terror

 

Uppgiften hämtar de från en artikel i Daily Mail. Trots kritik har Politikfakta inte tagit bort något i sitt flöde. Publiceringen låg under tisdagen fortfarande kvar på både Daily Mail och Politikfakta.

Bakom Politikfakta står Olah Clarkvist. Redaktör är Nicole Ekstam, en sociala medie-aktivist som rör sig i kretsen runt Folkets demonstration. Politikfakta har även ett samarbete med det lilla konservativa förlaget Realiaposten som förra året gav ut boken Haveriet.

Okända krafter bakom

En kärnfråga för den konspirationistiska aktivistgruppen Folkresningen de fria är att terrordåd är orkestrerade av dem som anses styra samhället.

"Utfördes just en false flag i Sthlm för att kunna föra mer repressiva lagar och styra opinionen i önskad riktning?", skrev en aktivist i De fria på Facebook samma dag som dådet utfördes.

Kommentaren var kopplad till en text som argumenterade för att dödsoffer inte utesluter att det är en False flag-operation.

de fria stockholm terror
Inlägg från De frias slutna Facebookgrupp.

Förintelseförnekaren och den drivande bakom De fria, Carl Norberg, förklarade i en Youtube-film samma dag som attentatet:

"Vi kan väl lugnt konstatera att det som har nu hänt i Stockholm är någonting som har skett på en rad andra platser runt om i Europa och det handlar om en enda sak, som vanligt. Det handlar om att sätta skräck i befolkningen för att få dem mer lättstyrda. Vi behöver inte kanske utveckla vilka som ligger bakom den här typen av äventyrligheter."

De Fria sprider sina konspirationsteorier på sin officiella sida och på en sida som heter False Flag Watch Sweden. De fria grundades 2013 som ett parti, en inriktning som sedan ändrats. Numer beskriver aktivistgruppen sig som en "nytänkande folkrörelse".

Bakomliggande intressen

Den antisemitiska och pro-nazistiska sajten Blueshift presenterade en konspirationsteori där "terrordådet" (av skribenten placerat inom citationstecken) kopplas till USA:s militära angrepp på en syrisk militärbas.

"Är detta hur globalisterna, i skydd av en diversions- och desinformationskampanj om påstådd inhemsk ölbilsterrorism, styr den kollektiva tankeprocessen hos ett helt folk – blott timmar efter att man låtit USA avfyra vad som kan bli den första salvan i ett tredje världskrig?"

Motsägelsefullt för Blueshift även fram alternativa förklaringar i samma text. Dådet kopplas till den socialdemokratiska kongressen som ägde rum under helgen.

"Några timmar efter 'terrordådet' inleder det parti Stefan Löfven ännu är ledare för en kongress. Är en av förhoppningarna med händelse att försäkra att globalistagenten Löfven förblir ledare för socialdemokraterna?"

Dådet var planerat av staten

Cui Bono är konspirationistisk förening som anordnar föreläsningar vars evenemang lockar allt från sverigedemokratiska företrädare till militanta nazister. Cui Bono-organisatören Martin Emander, som också deltagit i flera aktiviteter arrangerade av Nordiska motståndsrörelsen och skrivit för Nya Tider, skriver i en diskussion på Facebook kort efter attentatet "Klart det är en psyop (psykologisk operation, reds.anm)" och hänvisar till Ole Dammegård, en konspirationsteoretiker som systematiskt beskriver jihadistiska terrordåd som False flag-operationer.

Dammegård har tidigare hållit föredrag hos Cui Bono. Han har på Facebook gjort flera försök att understödja konspirationsteorin om att det handlar om en så kallade False flag-operation. Han ställer sig bland annat frågan om betonglejonen som finns på Drottninggatan flyttades för att lastbilen inte skulle stoppas upp.

Han framhåller också konspiratoriskt att polisen "medger" att den anordnat en övning kring beredskap för just terrordåd strax före attentatet. Idén om att staten "övar" inför ett dåd, för att på så sätt påvisa att den är inblandad i det, är ett återkommande tema i konspirationsteorier, inte minst kring terrordåden i USA den 11 september 2001.

Människor offras

Projektet Megafonerna bildades tidigare i år och uppger att de vill "representera den nya formen av objektiv, ärlig och människovänlig media". Bakom projektet står Bechir Rabani. Megafonerna och Bechir Rabani uppmärksammades nyligen när en video spreds på nätet med uppmananingen att systematiskt uppsöka journalister i deras hem. Bakom videon stod projektet.

Bechir Rabani delade på söndagen ett inlägg på Facebook som hävdar att Bonnier, som insinueras vara judeägt, manipulerar nyheterna genom att intervjua personer med koppling till företaget, utan att påpeka det. Bechir Rabani kommenterar inlägget med att makten är beredd till stora offer för att nå sitt mål:

"Även om det är en FF (False flag, reds.anm), så behöver inte offren vara fake. Att offra människor för en politisk agenda, är vardagsmat för makteliten."