Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter 20 månader i fängelse, dömd för ekonomisk brottslighet, släpptes Runar Sögaard ut i frihet i början av mars i år.

Den kristna profilen, mest känd som Carolas exman, annonserade kort efter frisläppandet till sina dryga 20 000 följare i sociala medier att han fått ett nytt uppdrag som ”huvudkrönikör” för sajten Svenska Morgonbladet. Sajten drivs sedan ett par år av en medlem och kyrkovalskandidat för det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS).

Runar Sögaard vill med sina texter berätta om ”verkligheten ocensurerat” utan att begränsas av ”det liberala etablissemangets skygglappar”. Han säger sig också vilja ”återföda en kristen retorik i den svenska debatten”, enligt sajtens presentation av krönikören.

I hemsidans webbshop säljs Runar Sögaards självbiografi tillsammans med bland annat porträttbilder av högerextrema profiler som Dan Park.

Sögaard bekräftar för Expo att han anställts av sajten för att skriva krönikor och komma med nyhetsvinklar gällande främst amerikansk politik.

– Tidningen är i en expansiv fas och har anställt ett antal personer, säger Runar Sögaard till Expo.

”Transpersoner förleder barns små själar”

I sin senaste text riktar Runar Sögaard udden mot transpersoner, som han kallar ”perversa”.

I artikeln med rubriken ”Transorna och tokstollarna triggade av Alfabetsmaffian” skriver han att samhället inte ger personer med psykisk ohälsa vård, utan i stället uppmuntrar dem att ”utforska, experimentera och exploatera perversiteter”.

– Jag anser att det bara finns två kön, antingen är man en man eller så är man en kvinna. Det här flummiga och märkliga resonemanget att man är född fel, det har jag aldrig kunnat förstå eller acceptera, säger Runar Sögaard och fortsätter:­

– När man börjar ifrågasätta både skapelsen och sin egen födelse, då är man ute på väldigt gungig mark.

I samma text sprider Sögaard också den homo- och transfoba myten om att transpersoner och dragqueens, som han återkommande i texten blandar samman, skulle vara pedofiler.

”Dessa ofta så gränslösa människor vill komma åt små barn, utsätta dessa för ’grooming’ genom att utnyttja deras oskuldsfullhet och förleda deras små själar. För detta är tyvärr verklighet i många transmiljöer”, skriver han.

Till Expo framhåller han att han inte ser texten som en attack mot transpersoner.

Pro-ryskt och antisemitiskt innehåll

Sajten Sögaard arbetar för sprider frekvent ett ryssvänligt narrativ om Rysslands krig i Ukraina – ofta med hänvisning till statskontrollerade ryska mediekanaler som RT och TASS, som återkommande publicerat pro-rysk desinformation om kriget.

Svenska Morgonbaldets grundare sprider ryssvänlig propaganda om kriget i Ukraina.
Svenska Morgonbladets grundare sprider sajtens ryssvänlig propaganda om kriget i Ukraina.

Två dagar innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina förde sajten ut det ryska budskapet att Ryssland gick in i östra Ukraina med ”fredsbevarande styrkor”.

Runar Sögaard säger att han inte haft tid att läsa igenom allt det sajten publicerat.

– Jag tycker som merparten av svenska folket att Putin är en fullständig galning, säger han.

Sajten innehåller också antisemitiska konspirationsteorier där det bland annat påstås att en judisk världselit ligger bakom att Sverige och resten av västvärlden ska bli mångkulturella samhällen i syfte att göra det möjligt för en judisk elit att ta makten och slutligen inrätta en världsregering.

Vill gasa ihjäl meningsmotståndare

I en intervju med sajtens grundare på den konspirationistiska sajten FrihetsNytt, som är närstående det högerextrema Nätverket, uppges att sidans krönikörer är centrala för sajtens innehåll.

Samtliga av Runar Sögaards kollegor på sajten är aktiva i den högerextrema miljön. Flera är aktivister i Alternativ för Sverige. De andra har kopplingar till, eller har varit aktiva i, Nätverket, Det fria Sverige och Nordiska motståndsrörelsen (NMR). En av dem är också tidigare anställd på den högerextrema sajten Exakt24.

En av sidans återkommande krönikörer är en person som skriver under pseudonym Dan Zündel. Han skriver om hur ”globalism” tar över stater och underminerar ”nationella kulturer”.

Efternamnet krönikören tagit sig, Zündel, delar han med den tyska nazisten och förintelseförnekaren Ernst Zündel. Globalister är ett ord som frekvent används av antisemiter som en omskrivning för judar.

I sociala medier skriver mannen nedsättande om judar som grupp, kallar SVT för ZOG-media och använder sig av tre parenteser för att förtydliga att de han pekar ut som målet för sitt hat är judar.

Krönikören driver också en Telegram-kanal med knappt 4000 följare där han dagligen sprider mängder av antisemitiskt, nazistiskt och rasistiskt innehåll riktat mot svarta.

I kanalen skriver han återkommande om att meningsmotståndare bör gasas ihjäl och lyfter fram propaganda från tidigare nämnda Ernst Zündel.

En annan krönikör på sajten sprider antisemitism och har tagit sitt pseudonym från en ökänd nazist.
En annan krönikör på sajten sprider antisemitism och har tagit sitt pseudonym från den ökända nazisten och förintelseförnekaren Ernst Zündel.

Runar Sögaard förnekar först att mannen som kallar sig Dan Zündel skulle skriva för sidan.

– Det är lögn, det är inte sant det du säger.

Han är listad på sajten som skribent och skrev den 23 mars sin sjunde krönika för sajten.

– För det första har jag aldrig hört talas om honom. För det andra så känner jag honom inte. För det tredje finns det ingenting av det som du räknat upp som jag på något sätt har någonting gemensamt med, säger Runar Sögaard och fortsätter:

– Tvärtom, jag är en väldigt stor sympatisör för och har alltid stått upp för Israel och judarna i hela mitt liv. Jag hatar allt vad nazismen står för.

Tidigare i högerextrema kretsar

Det är inte första gången som Runar Sögaard medverkar i högerextrema sammanhang. Både 2020 och 2021 talade han på den så kallade Svenska bok- och mediamässan, som arrangeras av Nätverket och samlar några av extremhögerns och den konspirationistiska miljöns mest framstående namn.

Inför mässan 2020 sa Sögaard att han och många andra ”fått nog av åsiktsfascismen” som de menar råder i Sverige.

Runar Sögaard ser i dag inte heller något problem med att arbeta för sin nya uppdragsgivare, Svenska Morgonbladet.

– Jag har blivit anlitad för att skriva krönikor utifrån mina värderingar och mitt sätt att se på världshändelser och nationella angelägenheter i Sverige. Där slutar mitt ansvar, säger han.