Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 28 september förra året som en grupp aktivister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, var på plats i centrala Skövde för att protestera mot ett Pride-evenemang. Gruppen av nazister, som bestod av ett tiotal personer, samlades kring en banderoll med texten ”Krossa homolobbyn”.

När en förbipasserade protesterade mot NMR:s närvaro slogs han till marken utav en NMR-aktivist som sedan fortsatte misshandeln genom att sparka på den liggande mannen. Attacken orsakade hjärnskakning, sprucken läpp och ett brutet lillfinger.

På onsdagen dömde Skaraborg tingsrätt en 25-årig man för misshandeln. Han dömdes samtidigt för två fall av brott mot ordningslagen, efter han ansetts som anordnare för två NMR-demonstrationer som saknade tillstånd.

25-åringen dömdes till skyddstillsyn samt att betala ett skadestånd till den misshandlade.

Det är inte första gången som 25-åringen döms för brott kopplat till sin aktivism i NMR. 2018 dömdes han för att ha sprungit in på centercourten i Båstad mitt under en tv-sänd tennismatch i Swedish Open och skrikit ”hell seger”, vilket är en direktöversättning av nazisthälsningen sieg heil.

Den dömde mannen har i dag lämnat Nordiska motståndsrörelsen.