Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På tisdagen dömdes Jacob Scott Goodwin, 23, för sin inblandning i den grova misshandeln av 20-årige DeAndre Harris, rapporterar Southern Poverty Law Center, SPLC. Misshandeln skedde i ett parkeringsgarage i närheten av den högerextrema samlingen.

DeAndre Harris ådrog sig svåra skador under misshandeln. Hela händelseförloppet fångades på film. Ytterligare tre personer väntar på rättegång för inblandning i attacken, andra har ännu inte identifierats.

Jacob Scott Goodwin bar vid misshandeln militärhjälm, sköld och nazistiska symboler, som ett märke med sifferkombination 88, en kod som ska utläsas som Heil Hitler.

Under rättegången försökte Jacob Scott Goodwin hävda att han agerat i självförsvar. Försvaret menade även att åklagaren ville döma Goodwin för att han är vit och DeAndre Harris svart. Åklagarsidan underkände helt den argumentationen och rätten fällde Goodwin för misshandeln.

Svenskar på plats

Demonstrationen i Charlottesville gick under namnet Unite the Right. Den samlade hela den spretiga amerikanska extremhögern, men framför allt satte den, den så kallade alt-right-rörelsen på kartan.

Bland annat var alt-right-profilen Richard Spencer och hans svenska kamrater Daniel Friberg och Christoffer Dulny, före detta politiker och riksdagstjänsteman hos Sverigedemokraterna, på plats. De två senare är ledargestalter i Nordisk alternativhöger.

En annan uppmärksammad händelse i anslutning till demonstrationen i Charlottesville var när vit makt-aktivisten James Fields körde sin bil rakt in i en antifascistisk motdemonstration. 32-åriga Heather Heyer dödades och över 20 skadades vid attacken.

Gärningsmän som florerat inom alt-right-miljön har de senaste åren gjort sig skyldiga till dåd som dödat eller skadat över 100 personer, visar en sammanställning som SLPC gjort.

Ämnen i artikeln