Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den tidigare sverigedemokratiska riksdagsledamoten Elsa Widding har sedan i maj 2023 varit partilös i riksdagen. Hon valde att lämna partiet efter att Expo avslöjat att hon medverkat på den konspirationistiska konferensen Spotligtht i norska Stavanger. På konferensen delade hon scen med personer som relativiserat Förintelsen, vaccinmotståndare och förnekare av klimatförändringarna. När hon sedan kritiserades av bland andra utbildningsminister Mats Persson för sin medverkan på konferensen upplevde hon inte att den sverigedemokratiska partiledningen tog henne tillräckligt i försvar och bestämde sig för att lämna partiet.

Widding själv har återkommande varit i blåsväder för att sprida felaktiga uppgifter om bland annat klimatförändringarna och coronavaccin.

Nu ansluter sig Elsa Widding till antivaccinpartiet MoD – Mänskliga rättigheter & Demokrati. Det meddelar riksdagsledamoten i ett pressmeddelande.

Lyssna på Studio Expo:

Grundare bakom antivaxxkampanj

Partiet MoD grundades av pr-konsulten Andreas Sidkvist 2021 som en protest mot coronarestriktioner och vaccinationer mot covid-19.

Sidkvist uppmärksammades i medier när Expo och Aftonbladet kunde avslöja att han låg bakom antivaccinationskampanjen #kavlaner – ett svar på vaccinationskampanjen #kavlaupp som samlade en rad kändisar för att uppmuntra svenskar att vaccinera sig mot covid-19.

Partiet har sedan starten 2021 kampanjat emot covid-19-vaccination och har på senare tid fokuserat på att Sverige ska lämna Världshälsoorganisationen, WHO.

Under coronapandemin samlade MoD en rad profiler ur den konspirationistiska miljön. Partiet blev med sina lite drygt 6 000 röster det femte största partiet av de som hamnade utan för riksdagen. Men med ett stöd på 0,09 procent var vägen in i kammaren långt borta.

Bakom antivaccinseminarium i riksdagen

Elsa Widding arrangerade i oktober 2023 ett antivaccinmöte i riksdagen, något Expo tidigare rapporterat om. På plats för seminariet i riksdagen fanns förutom Widdings inbjudna talare en rad högerextrema alternativmedier, däribland Frihetsnytt, SwebbTV och Nya Tider samt konspirationsspridnade sajten Newsvoice.

Bland talarna fanns en rad internationella profiler ur antivaccinmiljön. Bland annat Sasha Latypova som tidigare hävdat att covid-19-pandemin var en del av en biologisk krigsföring och att coronavaccinerna är framtagna för att göra så mycket skada som möjligt.