Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Alliansen för fred och frihet, APF, är ett europeiskt parti med en styrelse av kända europeiska nazister och fascister. Bland annat är nazistiska Svenskarnas partis tidigare ledare Stefan Jacobsson generalsekreterare i partiet. Partiet leds av den italienska terrordömde fascistiska ideologen Roberto Fiore.

EU finansierar nazistmöte i Stockholm

I veckan avslöjade Expo att partiet fått 3,6 miljoner kronor i bidrag av Europaparlamentet i januari i år. Detta trots att regelverket skärptes år 2014 för att förhindra bidrag till antidemokratiska partier.

Nu kan Expo avslöja att Europaparlamentet även betalat ut ytterligare 1,8 miljoner kronor i bidrag till APF:s stiftelse: Europa Terra Nostra.

Pengarna kommer bland annat att används till att anordna "Manhemsdagen" – ett möte i Stockholm i sommar där en rad nazistiska och fascistiska organisationer kommer att delta.

Värdar för mötet är Europa Terra Nostra och den svenska nazistiska podden Motgift. På mötet ska nazistiska förlag ha bokbord, och även den fascistiska organisationen Nordisk ungdom.

På eventets hemsida står det öppet att evenemanget delvis finansieras av EU-pengar:

"Den europeiska stiftelsen Europa Terra Nostras aktiviteter får finansiellt stöd av Europaparlamentet", står det bland annat.

Centrala personer i vit makt-miljön

Talarlistan till mötet innefattar personer som länge varit centrala i den svenska vit makt-miljön. En av talarna är redan nämnda Stefan Jacobsson, en annan är Björn Björkqvist som även han hade en ledande ställning i Svenskarnas parti där han skrev för partitidningen och nyhetssajten Realisten. Tidigare var han propagandachef i Nationalsocialistisk front och han har flera gånger dömts för hets mot folkgrupp.

Stiftelsen Europa Terra Nostra har direkta kopplingar till svensk nazistisk propagandaproduktion. Ordförande för stiftelsen är svensken Dan Eriksson som också är central i den nazistiska podden Motgift.

Hyllar terrororganisationer och talar om "raskrig"

Motgift startades som en del av nazistiska Svenskarnas partis propagandaapparat under namnet Radio framåt. Med tiden blev kanalen oberoende från partiet och bytte sedermera namn till Motgift.

I sändningar hyllas nazistiska terrororganisationer som amerikanska The Order och det talas om "raskrig". Det förekommer även rena våldsuppmaningar, stöd för högerextrema medborgargarden och antisemitismen är frekvent närvarande.

Samtliga programledare i Motgift har en lång historia inom vit makt-miljön och samtliga har varit engagerade i det nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

Men Motgifts roll i den rasideologiska miljön stannar inte vid idéproduktion. Vid ett flertal tillfällen har det från sajten kallats till möten för att försöka skapa en högerextrem organisering.

Hitler – "en vis, klok och stor man"

På det EU-sponsrade mötet kommer samtliga tre huvudprogramledare i Motgift att tala, bland dem Magnus Söderman, tidigare ideolog i Svenska motståndsrörelsen, som har kallat Adolf Hitler för "en vis, klok och stor man och ett föredöme. Han hade ett stort hjärta, han var god och medkännande, han ville vår ras bästa."

Efter att Expo avslöjade att Alliansen för fred och Frihet, APF – alltså Europa Terra Nostras ägare – får miljonbelopp av Europaparlamentet har den socialdemokratiska europaparlamentariken Marita Ulvskog meddelat att hon kallat sin EU-grupp till krismöte kring EU:s finansiering av fascistisk verksamhet. Mötet planeras nästa vecka.

IN ENGLISH -> European fascist and neo-nazi association gets vast EU subsidy

Ämnen i artikeln