Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nu går filmen om Stieg Larsson på svenska biografer. Den heter ”Mannen som lekte med elden”, och beskrivs som verkligheten bakom Millennium-trilogin.

Och det är en mörk verklighet. Stieg Larsson ägnade sitt liv åt just det som Stiftelsen Expo gör än idag: att kartlägga och skriva journalistiskt om nazism, högerextremism och andra rasistiska idéer och företeelser. Under lång tid var han så gott som ensam i Sverige att ägna sig åt detta – nazismen sågs som passerad. Som en fasansfull, historisk parentes. Men Stieg Larsson såg någonting annat. Han såg idéer som låg och pyrde under ytan, som för tillfället befann sig i samhällets mest förbisedda marginaler, men som ändå hade potential att växa och utgöra ett hot mot demokratin.

På 1990-talet hände något. Det som förut varit ett bisarrt särintresse hos en grupp gammelnazister expanderade till att bli en ny, högerextrem våg som drog till sig unga människor med fest, våldsromantik och vit makt-musik. Och nu fann Stieg Larsson det sammanhang han saknat, människor med samma engagemang mot rasism och nazism som han själv. 1995 startade de tillsammans tidningen Expo, med brittiska tidningen Searchlight som förebild.

Fram till sin död 2004 ägnade Stieg Larsson nästan all sin tid åt att samla in, analysera och sprida kunskap om de anti-demokratiska idéer och krafter som frodades i den svenska extremhögern. Inte minst lade han mycket fokus på Sverigedemokraterna, och med en nästan kuslig framsynthet förutspådde han det som komma skulle: en växande, populistisk och rasistisk höger med allt större inflytande över samhället.

Idag står Expo djupt rotade i arvet efter Stieg Larsson. Vi jobbar vidare efter den vision som formulerades av Stieg och hans kolleger (varav flera fortfarande är knutna till Expo): ett samhälle där rasistiska idéer saknar inflytande. Genom granskande journalistik, utbildning och research stärker vi allmänhetens kunskap om det hot rasistiska föreställningar och grupper utgör. Vi tror nämligen att kunskap är det bästa sättet att motverka rasism.

Vill du stötta vårt arbete?

Swisha 123 271 02 59 eller gå in här och läs hur du skänker pengar på andra vis.

Gå och se filmen på bio – all vinst tillfaller Expo. Tack B-Reel Films med partners!

Vill du veta mer om Expo?

Läs här eller under flikarna i menyn ovan.

Ämnen i artikeln