Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Klockan var strax efter 15.00 på måndagseftermiddagen och inne i moskén i Bayonne förbereddes det för bön. Då körde en bil in på moskéns infart. Föraren klev ur bärandes på ett vapen och en gasflaska, och försökte sätta eld på moskéns port, rapporterar RTL

Två äldre män kom ut ur moskén och föraren sköt då mot männen som båda skottskadades allvarligt. Mannen körde iväg med bilen men greps senare en dryg mil därifrån.

Den gripne mannen har erkänt dådet och identifierats som en 84-åring från staden Saint-Martin-de-Seignanx. 2015 ställde han upp som kandidat för Front National i det lokala valet, vilket bekräftas av partiet. Han blev inte invald och uteslöts därefter, enligt Le Monde.

84-åringen är inte känd av polisen sedan tidigare. Han beskrivs som en person med udda beteende, bland annat då han brukade ringa och besöka kommunhuset för att skälla ut borgmästaren och de styrande i kommunen.

"Gillade inte muslimer"

Lionel Causse, politiker för regeringspartiet En Marche samt borgmästare i Saint-Martin-de-Seignanx, berättar för Le Parisien om 84-åringens uttalanden.

— Han gillade inte muslimer eller invandrare. Under olika möten för allmänheten gav han uttryck för att Frankrike blivit invaderat av utlänningar.

I 84-åringens bil hittade polisen ett gevär och en gasflaska. I hans hem hittades ytterligare vapen. Han ska ha haft licens för alla vapen eftersom han sysslade med sportskytte, rapporterar franska medier.

Såväl president Emmanuel Macron som Nationell samlings (tidigare Front National) ledare Marine Le Pen har fördömt skjutningen.