Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Med start vid Riddarholmskyrkan i centrala Stockholm tågade ett 70-tal personer med facklor för att högtidlighålla Karl XII:s dödsdag den 30 november. Bakom samlingen stod högerextrema Alternativ för Sverige, AFS, men även personer utanför partiet uppmanades delta.

Tåget frontades av partiledaren Gustav Kasselstrand och AFS Stockholms ordförande, ex-polisen Anders Bergström.

Vid Karl XII-statyn vid Kungsträdgården hölls tal av bland andra partiledare Gustav Kasselstrand och AFS-medlemmen Henrik Scheutz.

Ett 70-tal personer lyssnade till AFS talare under kvällen.
Ett 70-tal personer lyssnade till AFS talare under kvällen. Foto: Mickan Mörk/Expo

Satsar på EU-valet

Alternativ för Sverige har sedan valet 2022 haft problem med interna konflikter. Det är en följd av att delar av partiets medlemmar anser att målen när det kommer valresultat inte uppnåtts, men även aklagelser om en oengagerad ledning som skor sig på medlemmarna. I mars i år hoppade fem ledamöter i partistyrelsen, till följd av samma konflikt, av sina uppdrag i protest.

Under partiets 1 maj-tal i Stockholm aviserade Gustav Kasselstrand att partiet har en svår tid framför sig och att han inte heller såg partiets utsikter i EU-valet som särskilt goda.

– Jag kan inte lova att vi tar plats i olika parlament – ens i nästa val, sa Kasselstrand i sitt första maj-tal.

Inför torsdagens manifestation har partiet krävt ett svenskt utträde ur EU och det var också huvudbudskapet under torsdagskvällens samling.

AFS-talen möttes av ett 50-tal motdemonstranter som samlats för att manifestera mot partiets närvaro.

Under kvällen samlades också ett 30-tal aktivister ur den nazistiska Aktivklubb-miljön för att posera vid Karl XII-statyn med en medhavd flagga.

En högerextrem högtidsdag

Att uppmärksamma Karl XII:s dödsdag är en av de mest långlivade högerextrema traditionerna. Redan under 1930-talet var dagen en viktig högtidsdag för det nazistiska Lindholms-partiet Nationalsocialistiska arbetarepartiet som sedermera bytte namn till Svensk Socialistisk Samling.

Under 1980- och 90-talet återupptogs firandet av bland andra Sverigedemokraterna som bildats av personer ur Bevara Sverige Svenskt (BSS) 1988. Firandena orsakade år efter år kravaller som fick stor uppmärksamhet i media och krävde enorma polisinsatser.

I början av 2000-talet plockade en mindre studentförening i Lund upp traditionen med Karl XII-firanden. Bakom arrangemanget stod Sverigedemokraternas nuvarande ledning med Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof. Även den till nyligen partistyrelsemedlemmen Björn Söder deltog.

De senaste åren har Karl XII:s dödsdag främst uppmärksammats av Alternativ för Sverige, Nordiska motståndsrörelsen och företrädare för den SD-knutna kulturföreningen Gimle.