Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den rasideologiska miljön har under senare år fått allt svårare att nå ut via kanaler som Facebook och Youtube, i takt med att företagen blivit mer restriktiva med vilket material som publiceras. På Spotify har de fortsatt kunna sprida sin propaganda – trots företagets policy mot hat och hets på plattformen.

Expo har granskat den svenska rasideologiska miljöns närvaro på Spotify och funnit att totalt 15 poddar som kan knytas till miljön finns där. Den aktör som är mest aktiv på tjänsten är organisationen Det fria Sverige, som totalt driver åtta av poddarna.

Det fria Sverige, DFS, drivs av personer med en lång bakgrund inom den nazistiska och högerextrema miljön. En stor del av organisationens verksamhet består i att via olika medieprojekt och poddar sprida sin propaganda.

Andra poddar på Spotify kan kopplas till partiet Alternativ för Sverige, den tidigare sverigedemokraten Christoffer Dulny som grundade nedlagda Nordisk alternativhöger, ledarskiktet från nedlagda Nordisk ungdom, nättidningen Nya Dagbladet och företaget Palaestra Media som grundades av en man med bakgrund i nazistiska organisationer.

Andra poddar drivs av personer som har eller har haft samröre med grupper som Det Fria Sverige och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen eller som i andra sammanhang försvarar nazismen.

LÄS MER: Poddar - Extremhögerns nya grepp

Antisemitism och konspirationsteorier

Som Spotify-lyssnare får du via de rasideologiska poddarna till exempel ta del av den antisemitiska konspirationsteorin om varför Sverige blev en mångkultur. I poddprogrammet hävdas att judarna på 1970-talet drev på att Sverige skulle bli mångkulturellt. Antisemitismen återkommer i andra poddar där det bland annat hävdas att ”massinvandringen” drivs på av judarna.

LÄS MER: Myten: Krafter bakom svensk mångkultur?

Även den inom extremhögern vanligt förekommande konspirationsteorin om ett pågående folkutbyte sprids – där det till exempel talas om hur ”svenskar” inom en överskådlig framtid riskerar att vara en ”biologisk minoritet”.

Expo har tidigare uppmärksammat hur en av DFS poddar, tillgänglig via Spotify, diskuterar att våld mot kvinnor som inte lever upp till traditionella kvinnoideal kan vara rätt. ”Hade han ett halvår tidigare börjat med en örfil då hade det kanske inte gått så långt”, hävdas det i podden.

Men det är inte bara rasism och intolerans som delas via poddarna – utan även uppmaningar om att bli en del av den rasideologiska miljön. Ekonomiskt stöd efterfrågas och vissa av aktörerna använder dessutom presentationen av podden för att länka till olika sätt att donera till verksamheten.

Spotify tidigare uppmärksammat

I en granskning 2020 kunde Expo visa att Nordiska motståndsrörelsen hade en av sina poddar på Spotify. Då reagerade företaget med att plocka bort den från tjänsten.

Expo har även tidigare rapporterat om att vit makt-musik spridits via Spotify. En man har även dömts för hets mot folkgrupp efter att han haft hakkors i titel på en spellista.

Spotify har nyligen kritiserats i ett öppet brev av 270 amerikanska läkare, forskare och experter för att plattformen tillåtit mediaprofilen Joe Rogan att sprida desinformation om covid-19 via sin podcast, som har miljontals lyssnare.

Kontroversen eskalerade nyligen när artisten Neil Young valde att ta bort sina låtar på tjänsten i protest mot Spotifys brist på agerande mot Rogan. Andra artister har gjort liknande utspel. Spotify meddelade på måndagen att de ska förse poddar som tar upp coronaviruset med länkar till information om pandemin. 

Expo har sedan i fredags sökt ett uttlande från Spotify. Via mejl hänvisar företaget till deras policy om att material som uppmanar till våld och hets kan tas bort, de uppger även att de tagit frågorna vidare internt men har i skrivande stund inte återkommit med något svar.