Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Och han får nu även ekonomiskt stöd. En hemlig finansiär har lovat ge partidistrikten i Göteborg och Örebro två kronor för varje krona som samlas in i de lokala valfonderna. I Stockholm är den hemliga finansiären, som av tradition går under benämningen ”Tomten”, ännu mer generös.

För varje krona stockholmsdistriktet samlar in utlovas tre kronor. Maxgränsen för stockholmsbidraget är 1,1 miljoner kronor. Totalt kan den hemliga bidragsgivaren tänka sig att gå in med nära två miljoner kronor i de tre distriktens lokala valfonder.

Traditionalistdistrikt
Gemensamt för de tre distrikten är att deras distriktsledningar består av personer som tillhör "traditionalisterna" i partiet, den så kallade bunker-falangen. De flesta traditionalisterna har varit med länge i partiet och manövrerades ut på riksårsmötet förra året av de så kallade "förnyarna".

Samtidigt avsattes Mikael Jansson och ungdomsförbundsordföranden Jimmie Åkesson klev upp på partiets tron.

Lokala valfonder
Men kampen inom partiet fortsätter. Traditionalisterna i den så kallade bunkerfalangen väljer att behålla sina insamlade valbidrag i egna valfonder på distriktsnivå istället för att skänka bidragen vidare till Sverigedemokraternas centrala valfond. Det gäller också det nu hemliga storbidraget.

- När jag tiggde om det här bidraget så valde jag att destinera bidraget till de här tre distrikten, säger Mikael Jansson till Expo.se

Egna lokala riksdagslistor
Mikael Jansson, som nyligen valts till ordförande för Göteborgsdistriktet och till vice ordförande i Örebro, säger också att bidraget kommer att användas i partiets lokala valkampanjer. För första gången är det tänkt att Sverigedemokraterna ska ställa upp med separata riksdagslistor i enskilda valkretsar. Tidiagre har partiet haft en rikslista för hela landet.
I den interna debatten i SD har många argumenterat emot det då det kan ställa till problem vid till exempel valutskick.

Stadgereglerat
Diskussionen om egna riksdagslistor i distrikten kommer att debatteras på partiets riksårsmöte som hålls i helgen. Men Mikael Jansson är inte orolig:

- Frågan om riksdagslistor är reglerade i stadgarna och det krävs kvalificerad majoritet för att man ska ändra på dem, säger han.
Kvalificerad majoritet betyder tre fjärdedelars majoritet.

Mikael Jansson menar också att dem lokala riksdagslistorna kommer att bestå av lokala kandidater.
- För allmänheten ser det bättre ut om man ställer upp med lokala kandidater, säger Mikael Jansson.

Mikael Jansson säger också att man som längst kan sträcka sig till att ha kandidater från angränsande kommuner.

Destruktiva falangstrider
Mikael Jansson menar att det finns olika synsätt och intressegrupper i Sverigedemokraterna men att alla medlemmar i partiet i stort är överens om partiets inriktning.
- Falangstrider är destruktiva, säger han till Expo.se

Partiets andre vice ordförande och tillika presstalesman Jonas Åkerlund har en annan uppfattning.
- Det kan se ut som löjliga personmotsättningar men egentligen handlar det om att vi ska vara ett kamratförbund eller ett brett parti, säger han med tydlig adress åt personerna runt Mikael Jansson.

Ingen självklar partiledare
Mikael Jansson tänker inte utmana Jimmie Åkesson om partiledarposten. Han har fortfarande inte bestämt sig om han ska ställa upp till partistyrelsen eller inte. Men Åkesson är ingen självklar partiledare, enligt Jansson.

- Vi har aldrig haft någon självklar partiledare och det finns en massa åsikter om vem som är mest lämplig, säger han.

Pengar från fastighetsaffärer
Tidigare finansiär vill inte veta kännas vid bidragen
Lars-Erik Aldin som tidigare varit känd som Sverigedemokraternas stora sponsor vill inte kännas vid bidragen till de tre traditionalistdistrikten.

- När det är bråk i partiet så tror jag inte att de som sponsrar vill gå ut och berätta vilka de är, säger han till Expo.

Lars-Erik Aldin, som har skaffat sig ett stort kapital genom fastighetsaffärer, tillägger att han inte längre känner till dem ekonomiska diskussionerna i SD då han har slutat som revisor i partiet.

Ämnen i artikeln