Den 30 november förra året anordnade högerextrema Alternativ för Sverige, AFS, ett fackeltåg och en manifestation i Kungsträdgården, centrala Stockholm, för att hedra minnet av kung Karl XII på hans dödsdag, vilket Expo tidigare har rapporterat om.

Ett 70-tal personer närvarande vid sammankomsten. En av de som var på plats var en 60-årig kvinna utklädd i karolineruniform, alltså som soldaterna som stred i Karl XII:s armé under stormaktstiden.

Men kvinnan bar inte bara uniformen utan hade även en värja hängandes vid sin sida. Då kvinnan, enligt polisrapporten, uppträdde provocerande och dessutom var känd av polis sedan tidigare för att vara konfliktsökande så ansågs det finnas en risk att värjan skulle kunna ”komma till bruk vid brott mot liv och hälsa vid en eventuell konfrontation”. En bit från AFS-manifestationen hade även en motdemonstrations samlats.  

Kvinnan har efter händelsen försökt få beslaget av värjan hävt. Men nu har Stockholms tingsrätt beslutat att svärdet ska förklaras förverkat vilket betyder att kvinnan inte har rätt att få tillbaka det. Åklagaren i målet meddelar samtidigt till Expo att kvinnan inte är misstänkt för något brott.

Kvinnan, som hade en framträdande roll under de så kallade coronaprotesterna, har tidigare dömts för att ha haft svärd offentligt. I maj förra året dömdes hon till villkorlig dom för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, grovt brott. Då hade hon offentligt i centrala Stockholm haft tre samurajsvärd, vilket hon förklarade var en del av hennes träning då hon enligt egen uppgift tävlar i japansk svärdskonst.

Kvinnan uppger att hon var inbjuden av arrangören Alternativ för Sverige att medverka vid manifestationen med uniformen. Hon tillbakavisar polisen uppgift om att hon skulle uppträtt stökigt.